ZABRINUTOST ZBOG PLANA “Čiji interes je da ne dođe investitor, a građani ostanu bez više od milion evra?”

U toku marta, održana je Javna rasprava povodom menjanja plana detaljne regulacije bloka 38. Ovaj blok obuhvaćen je ulicama Trejdjunik, Dušana Jerkovića, Duvaskom i Zanatlijskom.

Opština Inđija | Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju

Ovim planom je ovaj blok promenjen iz zone porodičnog stanovanja u zonu stambenog stanovanja. Ova ideja postoji već duže od 10 godina, a i s obzirom na porast broja stanovnika Inđije, ona je neminovna.

Građani koji imaju objekte i parcele u ovoj ulici kažu da su zadovoljni promenom, ali kažu da su zabrinuti zbog glasina da u ovom bloku neće biti dozvoljena gradnja više od tri sprata.

Inđija: Naprednjaci prijateljima obezbedili astronomske zarade i oštetili  lokalni budžet - Vojvođanski istraživačko-analitički centar "VOICE"

Prema njihovim rečima, ukoliko se takva odluka donese to će biti u nelogičnosti sa drugim odlukama. Jer npr. ulica Dušana Jerkovića završava se na sredini šetališta, a odatle počinje ulica Jug Bogdanova. U toj ulici postoji nekoliko zgrada koje imaju spratnost od pet spratova. Takođe, u ulici Vuka Karadžića u toku je izgradnja objekta sa pet spratova.

Inđija, ulica Dušana Jerkovića | Mapio.net

Pitaju se onda, zašto je u tim ulicama dozvoljena gradnja tolikih objekata, a u njihovoj ulici možda neće biti?

U razgovoru za naš portal, oni su istakli tri potencijalna razloga zašto spratnost u ulici neće biti veća od tri sprata.

Koliko sam upućena, to još nije doneto ali sam od dosta ljudi čula da neće moći više tri sprata. Čak ni potkrovlje. Potpuno besmisleno. Politiku ne pratim, ali nije u redu da se jedna pravila primenjuju na nas, a negde drugde drugačije. PA ako tako bude, mi ćemo najviše izgubiti. Vrednost parcele će biti daleko niža, a i pitanje je da li će investitor hteti da gradi ukoliko ga ograničite na tri sprata. Gde je tu računica njemu?“, kaže nam jedna od stanarki ovog bloka.

TQ Vegas" - Inđija - Srbija Radimpex Projekat korisnika

Njen komšija ističe da, ako je tačno to da neće moći više od tri sprata, postoje tri potencijalna razloga.

Prvi je taj da je nekim dogovorom obećano Trejdjuniku da u blizini neće moći da se grade objekti te spratnosti. S obzirom gde živimo, ne bi me začudilo da postoji takav dogovor. Drugi razlog je taj što se za zemljište interesuju i investitori iz drugih gradova, i da zbog manje spratnost oni neće želeti da dođu. Čuo sam da su postojali investitori iz Beograda i Niša, ali da ne žele da kupe zemljište dok ne saznaju kolika će spratnost biti dozvoljena. A treći je to da lokalni funkcioneri žive u blizini i da oni ne dozvoljavaju gradnju visokih zgrada. Ne bih voleo da je ijedan od ovih razloga, a pogotovo poslednji jer je to onda klasičan primer bahatosti jer zbog volje nekog pojedinca trpe građani i zajednica”.

(Visited 2,371 times, 1 visits today)