VIRUS KORONA Laboratorija JUGOLAB radi testove na antitela, rezultat u roku od 24 sata

Pored merenja virusnog opterećenja “viral load” (npr. RT-PCR) u uzorku iz respiratornog trakta, postoje i serološki testovi kojima se određuje titar antitela u krvi pacijenta.

Image may contain: indoorSerološki testovi za dokazivanje prisustva antitela u krvi pacijenta, u Jugolab laboratorijama rade se na tri aparata:

Image may contain: 1 person, sitting

Antitela klase IgM se mogu detektovati 8 dana (ili kasnije) od početka simptoma. Nakon porasta imunoglobulina klase M (IgM), sledi porast imunoglobulina klase G (IgG).

KO MOŽE DA RADI SEROLOŠKE TESTOVE NA COVID-19?

Antitela na koronavirus mogu da rade svi, bez ograničenja, samoinicijativno, ako žele da znaju da li su bili u kontaktu sa virusom ili ako žele da znaju da li imaju trenutnu infekciju.

Test je opravdano raditi 8-10 dana od početka pojave simptoma kao što su povišena temperatura, slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, umor, suv kašalj, teškoće pri disanju, bol i pritisak u grudima. Manje česti simptomi su: upaljeno grlo, dijareja, gubitak čula mirisa i ukusa, glavobolja, upala rožnjače, osip po koži.

Od trenutka zaraze do pojave simptoma obično prođe 5-6 dana, ali taj period može da traje i do 14 dana. Na ovaj test može da uputi lekar ili da osoba dođe samoinicijativno.Dužina čekanja rezultata zavisi od laboratorije u kojoj se uradi analiza, najčešće nalaz bude gotov istog dana ili sutradan.

 Teški akutni respiratorni sindrom virus korona 2 (SARS-CoV-2) je novi Betacoronavirus, otkriven u Kini decembra 2019. godine i izazvao je međunarodnu epidemiju respiratorne bolesti nazvanu koronavirusna bolest 19 (COVID 19), koja se manifestuje u rasponu od blage, ograničene bolesti respiratornog trakta do teške progresivhne pneumonije, otkazivanja više organa i smrti.

Pacijenti koji žele da se testiraju na antitela na COVID 19, mogu to uraditi u novosadskim laboratorijama u Petrovaradinu, na Bulevaru Evrope, u Cara Dušana i na Bulevaru Patrijarha Pavla. Testiranje možete uraditi i u svim ostalim laboratorijama van Novog Sada.

Napomena: serološki testovi imaju kliničko-dijagnostički značaj za praćenje toka bolesti. Testovi se ne koriste u svrhu putovanja.

(Visited 4,324 times, 1 visits today)