UBOD PČELE Evo šta prvo treba da radite kada vam se ovo desi

Ubod pčele, ose ili stršljena ume da bude neprijatan, a u nekim slučajevima i opasan.Pčele napadaju obično kad se osećaju ugroženo, dok ose i stršljenovi napadaju najčešće bez povoda. Na mestu uboda javlja se bol, crvenilo različitog stepena i otok. Nakon uboda pčele u koži ostaje žaoka koju što pre treba ukloniti tupim predmetom ili noktima tako da pažljivo sastružemo žaoku sa kože. Žaoku ne treba hvatati pincetom ili noktima, jer će se tako preostali otrov iz nje utisnuti pod kožu i dovesti do većeg crvenila i otoka.

Nakon toga, treba oprati povređeni deo, a ako su prisutni crvenilo i otok, namazati nekim

kortikosteroidnim preparatom i staviti hladan oblog.

U najvećem broju slučajeva ovaj postupak je dovoljan da obezbedi brže povlačenje otoka, crvenila i bola. Međutim kod osoba koje su alergične na otrov pčele, ose i/ili stršljena postupak je drugačiji. Osoba treba nakon primenjenih gore navedenih postupaka da se hitno javi lekaru da se spreči razvoj alergijskog sindroma.

Za osobe koje ne znaju da su možda alergične na ovu vrstu otrova veoma je važno da obrate pažnju na prve simptome alergijske reakcije. To su: jak bol i velik otok na mestu uboda, otoci u predelu lica ili vrata, otežano disanje, crveni pečati po telu, promuklost, mučnina, vrtoglavica, povraćanje, otečenost jezika itd.

Zato treba pratiti reakciju organizma na ubod i sve što je više od blagog bola i umerenog otoka,

upozorava da je neophodno obratiti se lekaru.

Testiranje na ubode insekata možete da radite u JUGOLAB laboratorijama.

(Visited 202 times, 1 visits today)