TIJANA VINČIĆ – u svet muzike upala je sasvim slučajno, a danas piše tekstove pevačkim zvezdama

Iako je od malih nogu imala talenat za pisanje, naša sugrađanka Tijana Vinčić u svet muzike uplovila je sasvim slučajno kao srednjoškolka. Bio je to običan kao i svaki drugi.  U to vreme, na četvrti sprat tržnog centra Sloboda često su svraćali pevači ne bi li promovisali svoje kasete. Tadašnji muzički urednik pozvao ju je da dođe i da ponese neke tekstove koje je držača u fioci svog stola. Ponela je pesme koje je imala, iako su one žanrovski bile drugačije od onoga šta je taj peveč pevao.

Image may contain: 1 person, tree, outdoor and nature

Međutim, tekstovi su bili kvalitetni i taj događaj Tijana smatra kao početak njenog putovanja u svetu muzike, koje je obeležilo mnogo lepih trenutaka.

Još od prvih školski dana, bilo je vidljivo da Tijana ima dar za pisanje i da sa lakoćom sklapa rečenice. Prvo je to primećeno kroz njene sastave, a posle i kroz dečije pesmice. Nema takmičenja na kojem nije učestvovala, a da se nije vratila sa nekom od nagrada. Svima je bilo jasno da ima dar da rečima iskazuje emocije.

Muzikom se nikada nisam konkretno bavila, niti niko u mom bliskom okruženju. Jedina dodirna tačka sa muzikom bila mi je da što volim da je slušam. Slušam mnogo toga različitog, i baš iz tog razloga nemam omiljenog pevača niti omiljenu pesmu“, kaže Tijana, ističući da je ljubitelj muzike, a ne autora.

Kako je vreme prolazilo, Tijana je sve više razmišljala da svoje dve ljubavi spoji u jednu. Dar za pisanjem i ljubav prema muzici odveli su je u svet pisanja tekstova. Svaki dijamant pre nego što dostigne punu vrednost, mora dobro da se obradi. Tako je i slučaju Tijane. Po njenim tekstovima, svako ko je čitao njene pesme mogao je da vidi talenat, ali pred kojim su godine i godine rada u kojima treba upoznati sve tajne muzike i dobre pesme.

Pesma koju je napisala Tijana

Nisam znala šta je metrika, niti bilo kakva pravila u pisanju. Vremena se menjaju, sada tekstovi više nisu vredni kao pre, ali ima i dalje autora kojima je   tekst najvažniji“, priseća se svojih početaka, i osvrće se na trenutnu situaciju na muzičkoj sceni.

„Prosto je situacija u čitavom društvu i promenjen sistem vrednosti doveo do toga da je i muzika danas takva kakva jeste. I to je negde normalno i meni sasvim ok jer živimo u vremenu u kom živimo. Za svačiji ukus ima ponešto“

Nema omiljenog pevača, nema omiljenu pesmu, nema omiljeni žanr. Na njenom repertoaru pronaći ćete od sevdalinki do trepa.

Prekretnica u njenoj karijeri bilo je upoznavanje sa čuvenim Slavkom Stefanovićem Slavkonije. Oni koji pomno prate muziku verovatno znaju da se radi o velikom kompozitoru koji je radio muziku za pesme bez kojih ne može da prođe nijedno prosečno slavlje u Srbiji. Radio ja aranžmane za Harisa Džinovića (Muštuluk, Pariske kapije), Sašu Matića, Šabana, Džeja, Marinka Rokvića…

Odmah je primetio Tijanin talenat za pisanje, i uskoro je usledila saradnja na obostranu koristi.

Pružio mi je šansu i zahvalna sam mu za maksimalno fer i korektnu saradnju po svim pitanjima od prvog dana. I ovako javno beskrajno mu hvala na tome.Sećam se bio je petak 13-ti decembar.U saradnji sa Slavkonijem tog dana su objavljene moje prve 2 pesme i to je “Kalup njenog vrata” Haris Džinović i “Žuta banka” Šerif Konjević . Onda su se tu našle i “Slobodan” Joca Stefanović, “Ti si ceo moj svet ” takođe Joca a muziku je radio Sale Tropiko, pa “Moje pravilo ” sa Grandovog festivala“, nabraja Tijana njene pesme, i sa ponosom govori da je poslenju napisala za Snežanu Đurišić.

Image may contain: 2 people, people smiling
Tijana sa Slavkom Stefanovićem

Tijana je svesna činjenice da se hitovi ne prave tako lako, i da je potrebno dosta iskustva da bi se napravila takva numera. Najviše je čini srećnom kada svoju pesmu čuje na radiju ili televiziji. Tad zna da je uspela, i da one nagrade u osnovnoj školi nisu slučajno završile u njenim rukama.

Inspiracija za pesme naiđe sama po sebi. Uglavnom neplanirano. Zapišem ideju i onda sklapam priču.Mašte hvala Bogu imam. Ni emocija mi nije strana i tako nastane tekst.Menja se i koriguje dok to ne bude to. Pesme pišem tako što se prilagođavam kompozitoru ili pevaču sa kojim radim,jer je svako od njih različit i ima neki stil koji radi.Shodno tome i ja pišem,znači nema određenog stila“, objašnjava Tijana način na koji nastaje pesme, od momenta kada pevač stupi u kontakt sa njim do momenta kada mu preda tekst.

Za nju ovo nije klasičan posao. Proces pisanja pesme ponekad traje mesecima, čak i godinu dan. Korona je umnogome pogodila muzičku industriju, jer su mnogi ugostiteljski objekti ne rade, a pitanje je da li će do kraja godine biti omogućeno proslave za više stotina gostiju. Mnogi pevači ostali su bez značajnih prihoda, i ne planiraju da snimaju ništa.

(Visited 1,112 times, 1 visits today)