SAVETI LEKARA Značaj bubrega za organizam i 9 saveta kako da ih sačuvate

Bubreg je jedan od najvažnijih vitalnih organa u ljudskom telu. Poremećaj rada bubrega može da dovede do ozbiljne bolesti, pa čak i do smrti. Ekskretorna funkcija bubrega omogućava eliminaciju neželjenih krajnjih proizvoda metabolizma, kao i viška neorganskih supstanci koje se unose hranom, kažu nam iz JUGOLAB laboratorije.

U krajnje proizvode metabolizma koji se izlučuju preko bubrega spadaju neproteinska azotna jedinjenja (urea, kreatinin i mokraćna kiselina) i brojne organske kiseline, uključujući i aminokiseline.

Iako se urea u krvi najčešće određuje zbog procene funkcije bubrega, ovaj parametar nije dovoljno pouzdan. Na koncentraciju, pored bubrežne funkcije, utiču i drugi činioci, pa se zato urea određuje zajedno sa kreatininom.

Sve analize možete izvršiti u našim laboratorijama širom Srbije, a kontakt podatke za vaše mesto naći ćete na9 SAVETA DA IH SAČUVATE ZDRAVIM

1. Zdrava i uravnotežena ishrana bez puno belančevina životinjskog porekla (pre svega crvenog mesa) i konzervisanih namirnica.

2.Izbegavanje gojaznosti koja pored toga što dovodi do specifičnih oboljenja bubrega (fokalna segmentna glomeruloskleroza), takođe može dovesti do oštećenja bubrega i posrednim putem (veća učestalost povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti i masnoće u krvi).

3. Adekvatan unos tečnosti (pre svega negazirane vode) koja olakšava rad bubrega i sprečava stvaranje kamenaca i pojavu infekcija mokraćnog trakta. Tečnost treba uzimati u količini koja obezbeđuje dnevno izmokravanje od najmanje dva litra.

4.Izbegavanje ili prekid pušenja koje pogoršava bubrežnu funkciju putem smanjenja cirkulacije krvi u bubrezima i povećava rizik od malignih oboljenja bubrega i mokraćnog trakta. Prestanak pušenja značajno doprinosi usporavanju progresije bubrežne slabosti i prevenira nastanak srčanih oboljenja koja su čest pratilac bubrežne slabosti.

Laboratorije | Jugolab

5. Izbegavanje uzimanja lekova koji su toksični za bubrege, pre svega nesteroidnih antireumatika, aminiglikozidnih antibiotika idr. U slučaju da već postoji oštećenje bubrežne funkcije ovi lekovi, ako su nužni, moraju se davati u dozi koja je prilagođena bubrežnoj funkciji i uz nadzor nefrologa. Takođe, u slučaju potrebe za kontrastnim radiološkim pregledima (intravenska urografija, CT i dr.) obavezna je konsultacija nefrologa radi primene protokola za prevenciju tzv. kontrastne nefropatije (optećenja bubrega kontrastom). Ovo je posebno važno za bolesnike koji imaju šećernu bolest i već ispoljenu bubrežnu slabost.

6. Izbegavanje uzimanja većih količina alkohola (ne više od jednog standardnog pića dnevno) koji ispoljava toksične efekte na bubrege i dovodi do dehidratacije. S druge strane, skoro su publikovane studije koje pokazuju da uzimanje jedne čaše vina dnevno smanjuje rizik od pojave bubrežne slabosti za oko 30 odsto. Veće doze kofeina takođe mogu dovoditi do dehidratacije koja ima nepovoljan efekat na rad bubrega.

7. Dobra kontrola povišenog krvnog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom tako da vrednosti ne prelaze 130/80 mmHg

8. Dobra kontrola nivoa šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tako da vrednosti hemoglobina A1C ne prelaze 6,5

9. Redovni sistematski pregledi sa obaveznim merenjem krvnog pritiska, proveravanjem kreatinina i nivoa šećera u krvi. Takođe, i pregled urina i ultrasonografski pregled bubrega bar jednom godišnje značajno doprinose ranom otkrivanju i pravovremenom lečenju bubrežnih bolesti.

(Visited 131 times, 1 visits today)