SAVETI LEKARA Zašto je stomačna gojaznost rizična za zdravlje?

Stomačna gojaznost je česta pojava kod oba pola i sa godinama se konstantno povećava.

May be an image of one or more people, people standing and text

Međutim, pored toga što otežava pokretljvost, ona može da bude uzročnik i mnogih upalnih procesa u organizmu, pošto u sebi sadrži posebnu vrstu masnoće, koja može da ugrozi zdravlje.

U pitanju su tzv. visceralne ili unutrašnje masnoće, koje se pojavljuju upravo u predelu stomaka. Za razliku od njih, postoje i potkožne masnoće, koje nisu opasne po zdravlje.

Visceralna masnoća je smeštena na unutrašnjim organima, u njihovim ćelijama, ona postaje jedna vrsta prenosnika zapaljenskih ćelija, jer luči u krv zapaljenske medijatore, koji ulaze u ćelije i uzrokuju promene zapaljenskog tipa. Neke od tih promena mogu da obuhvate krvne sudove, od kojih je najčešća ateroskleroza, zatim receptore za insulin, koji mogu da dovedu do dijabetesa, potom i jetru, kada nastaje čuvena “masna jetra”, zatim pankreas i brojne druge organe.

Međutim, ne mora da znači da će svaka osoba sa stomačnom gojaznošću imati pomenute unutrašnje masnoće, već to samo ukazuje na povećan rizik. Sa druge strane, postoje i osobe koje su mršave, a da pri tome imaju visceralne masti. Ovo su specifične situacije, koje se javljaju kao posledica različitih poremećaja u organizmu kod mršavih osoba.

Ukoliko želite da proverite da li imate ove masti u organizmu, preporučujemo vam da uradite analize na holesterol i trigliceride.

Možete ih obaviti u JUGOLAB laboratorijama, a kontakt podatke laboratorije u vašoj blizini naći ćete na https://www.jugolab.rs/kontakt

(Visited 36 times, 1 visits today)