SAVETI LEKARA Kako prepoznati i izlečiti upalu prostate?

Prostata je žlezda koja je deo reproduktivnog sistema kod muškaraca. Njen sekret je deo ejakulata bogat fruktozom i proteinima i hrani spermatozoide i podržava njihovu pokretljivost.Izuzetno je važna jer bez njenog sekreta oplodnja ne bi bila moguća.

May be an image of 1 person and text

Upravo zbog toga je zdravlje prostate naročito važno za mlađe muškarce, koji planiraju potomstvo.Problemi sa prostatom najčešće se javljaju nakon 50. godine i vezani su za benignu hiperplaziju. Kod mlađih muškaraca problemi su više vezani za upalu prostate koja je obično akutna i često je posledica izlaganja hladnoći i pada imuniteta. Uzrokuju je mikroorganizmi crevne flore najčešće Escherichia coli, Enterococcus spp, Streptococcus agalactiae, kao i ne tako retko i hlamidije, ureaplazme i mikoplazme.

KAKO PREPOZNATI UPALU PROSTATE?

Simptomi prostatitisa ne moraju uvek biti izraženi. Nekada uopšte nema simptoma. Ako suprisutni to su uglavnom sledeći: problemi sa mokrenjem kao što su bol pri mokrenju, učestalomokrenje manjih količina mokraće, učestalo noćno mokrenje, zatim bol ispod ili iznad genitalneregije, u donjem delu stomaka ili u donjem delu leđa, krvav ili gnojav iscedak iz mokraćne cevi,povišena telesna temperatura i umor.Upala prostate je veoma ozbiljno oboljenje koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako selečenje ne otpočne na vreme. Komplikacije nelečenog prostatitisa mogu biti sterilitet, rakprostate, učestale infekcije urinarnog trakta, upale testisa i semenika.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA I KAKO SE LEČI UPALA PROSTATE?

Jako je važno odmah se javiti lekaru kako bi on mogao da postavi dijagnozu na osnovuurađenih pregleda i analiza i da na osnovu nalaza prepiše odgovarajuću terapiju. Akutniprostatitis najčešće se leči antibioticima na osnovu antibiograma. Dijagnostika podrazumevaurološki pregled i laboratorijske analize urina, urinokulturu i bakteriološki pregled sekretaprostate.

(Visited 44 times, 1 visits today)