SAVETI LEKARA Grip nije isto što i prehlada, evo šta treba da učinite da ga ne dobijete

Grip je akutna, infektivna bolest uzrokovana virusima influenzae tip A i B i njihovim subtipovima.

Sezonski grip - Simptomi i lečenje || Lekarska ordinacija Dr Nestorov

Najčešće se javlja u toku zime i ranog proleća.Simptomi su veoma slični simptomima prehlade i drugih infekcija gornjih disajnih puteva.

Razlika između prehlade i gripa osim u uzročnicima jeste u intenzitetu bolesti.

Simptomi prehlade uglavnom traju 5-7 dana, ukoliko traju duže i ako se jave bolovi u zglobovima ili temperatura iznad 39ºC, potrebno je javiti se lekaru jer je moguće da se radi o gripu ili je došlo do razvoja bakterijske infekcije.

Simptomi gripa traju duže, počinju naglo povišenom temperaturom, opštom slabošću, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, suvim kašljem. Povišena temperatura traje 3-4 dana. Kod starijih osoba i hroničnih bolesnika mogu nastati komplikacije.

Laboratorije | Jugolab

Najčešće komplikacije izazvane virusima influenzae su upala uha, sinusa i pneumonija. Klinički tok bolesti može da bude od blažih simptoma do pneumonije.

Antibiotici su bespomoćni protiv virusa gripa, oni mogu pomoći u slučaju komplikacija praćenih bakterijskom infekcijom.

Od velikog značaja je prevencija, redovno i temeljno pranje ruku, izbegavanje kontakta sa zaraženim osobama i nošenje zaštitne maske. Za očuvanje zdravlja potreban je snažan imunitet, naročito tokom zimskih meseci kada su virusne infekcije veoma česte. Ako su simptomi blaži, lečenje je usmereno na njihovo ublažavanje uz unošenje dosta tečnosti i vitamina.

Dijagnoza se najčešće postavlja dokazivanjem prisustva antitela IgA i IgG u krvi.

Najefikasnija prevencija je sezonska vakcina protiv gripa kod starijih osoba, hroničnih bolesnika i zdravstvenih radnika..

Sve analize možete izvršiti u JUGOLAB laboratorijama širom Srbije, a kontakt podatke za vaše mesto naći ćete na https://www.jugolab.rs/kontakt

(promo)

(Visited 79 times, 1 visits today)