DA NE BUDE KASNO Evo kojim testom možete da otkrijete rak prostate

Tumorski marker PSA (prostata-specifični antigen) je nezaobilazan pri postavljanju dijagnoze karcinoma prostate. Određivanjem koncentracije PSA, karcinom se može detektovati u najranijoj fazi, a ako se otkrije na vreme, karcinom prostate je izlečiv.

May be an image of text

Karcinom prostate je jedno od najčešćih malignih bolesti muškaraca, pored karcinoma debelog creva i pluća.

Pretežno se javlja u starijem životnom dobu zato što nakon 50. godine dolazi do smanjenja reproduktivne funkcije, a često i do problema sa prostatom.

U početnom stadijumu bolesti, nema simptoma koji bi ukazali na bolest, otuda je izuzetno važno da se rade preventivne analize svake godine posle 50. godine života.

Ćelije prostate stvaraju PSA. Povišene koncentracije se javljaju uglavnom u patološkim stanjima prostate – kod zapaljenja prostate, benignog uvećanja prostate ili karcinoma.

Određivanje PSA je najznačajnije pri praćenju terapije karcinoma prostate.

Uspeh terapije (hormonske ili radio terapije, kao i uklanjanja prostate hirurškim putem) može se proceniti na osnovu brzine smanjivanja koncentracije do nivoa kada se PSA više ne može više detektovati.

Ovaj test u Inđiji možete uraditi u JUGOLAB laboratoriji, koja se nalazi u Srpskocrkvenoj ulici, odmah kod ulaza na dečije odeljnje u Domu zdravlja.

(Visited 352 times, 1 visits today)