SAVET LEKARA Upoznajte se sa najčešćim oboljenjima u trudnoći i primenite preventivu

Sedimentacija eritrocita (SE) je povišena u trudnoći, u toku menstrualnog ciklusa, anemiji, kod starih osoba, u toku fizičke aktivnosti. Ubrzana je u toku virusne infekcije, kod tumora, reumatskih bolesti, upale pluća, tuberkuloze, hronične bolesti bubrega.

No photo description available.

Sama sedimentacija nije dovoljna da bi se potvrdilo postojanje upalnog procesa ili bolesti u organizmu, zbog čega se ona koristi zajedno sa drugim markerima inflamacije.

Kod zdravih osoba eritrociti se sporo talože. U toku zapaljenja, u organizmu se stvaraju proteini koji slepljuju eritrocite, dovode do njihovog bržeg taloženja i samim tim do porasta sedimentacije. Porast sedimentacije se dešava najmanje 24h nakon pokretanja zapaljenske reakcije i traje 4-6 dana.

Sedimentacija eritrocita - Lekar savetnik

Povišena sedimentacija ne ukazuje nužno na postojanje oboljenja, ali ako su njene vrednosti iznad 100mm/h, opravdana je sumnja na tešku infekciju ili malignu bolest. 

U tim slučajevima trebalo bi da se urade dodatne analize koje podrazumevaju kompletnu krvnu sliku, dopunske markere zapaljenja: C reaktivni protein i fibrinogen, biohemijske analize sa parametrima funkcije bubrega i jetre, elektroforezu proteina, ispitivanje urina, radiografiju pluća i ultrazvuk stomaka – kažu iz JUGOLAB laboratorije

Laboratorija Jugolab | Laboratorijska dijagnostika Novi Sad

. U kom pravcu od navedenih testiranja treba krenuti najčešće upućuju simptomi pacijenta. Jer, ako postoji povišena telesna temperatura prvo treba isključiti zapaljenski proces, a ako pacijent ima gubitak telesne mase i intenzivno noćno znojenje sa bolovima u kostima, onda treba pomisliti na malignitet. 

Upućivanje na mnogobrojna ispitivanja trebalo bi da vodi izabrani lekar, koji ima detaljan uvid u stanje pacijenta i tegobe na koje se žali. 

Laboratorijske analize možete obaviti u našim laboratorijama širom Srbije, a kontakt u vašem mestu možete naći na https://www.jugolab.rs/kontakt

(Visited 1,544 times, 6 visits today)