SAVET LEKARA Kada je najbolje da proverite vaš imunitet nakon vaksinisanja?

S obzirom na to da se imuni odgovor posle vakcinacije odvija različitom brzinom, u zavisnosti od toga koju vakcinu ste primili, minimalni period koji je neophodan da prođe da biste se testirali na antitela je sledeći:

FDA committee recommends authorizing use of second COVID-19 vaccine in US

PFIZER: 7 – 14 dana nakon druge doze vakcine

SPUTNIK V: 3 nedelje nakon druge doze vakcine

SINOPHARM: 4 – 6 nedelja nakon druge doze vakcine.

U praksi je primećeno da kod Sinofarm vakcine kasnije dolazi do stvaranja antitela i titar sporije raste, a kod starije populacije pun efekat se očekuje tek nakon 6. nedelje od revakcine.

Zato je preporuka da se ne žuri sa kontrolom antitela nakon vakcinacije, odnosno revakcinacije..

Organizam u sklopu odbrane protiv infekcije korona virusom, stvara IgG antitela na različite proteine virusa, najčešće na SPIKE (S PROTEIN) i NUKLEOKAPSID ali u određenoj meri i na omotač virusa (E) i membranu virusa (M). S obzirom na to da je uloga S proteina da omogući vezivanje i ulazak virusa u ćeliju, antitela koja su usmerena na ovu komponentu virusa imaju i najznačajniju ulogu u borbi organizma protiv virusa (neutralizaciji virusa), pa se samim tim i IgG antitela, usmerena protiv S proteina, zovu i neutrališuća antitela. Zbog ovoga su sve vakcine formulisane tako da stimulišu organizam na sintezu IgG antitela usmerenih na S protein. Vakcine koje se trenutno nalaze na našem tržištu imaju ovakav mehanizam delovanja.

Laboratorije | Jugolab

Postojeće vakcine imaju efikasnost do 95%, očekivano je da 5% vakcinisane populacije ne razvije očekivani imuni odgovor. Oni će biti zaštićeni kolektivnim imunitetom..

U svim Jugolab laboratorijama možete kontrolisati antitela (imuni odgovor) posle vakcinacije putem 2 metode.

▫️

Tekst napisala: mr sc. med. dr Slađana Golubović – spec. mikrobiolog

(Visited 347 times, 1 visits today)