REŠENJE ZA JUTARNJU UKOČENOST Evo šta treb a da uradite kada se probudite a sve vas boli

Jutarnja ukočenost u zglobovima i kostima javlja se neposredno nakon buđenja i traje oko sat vremena. Ovo je najčešće prvi pokazatelj postojanja reumatoidnog artritisa.

Ukočenost zglobova: najčešći uzroci

Reumatoidni artritis je hronično reumatsko oboljenje, koje pretežno karakteriše hronična upala zglobova, ali se ređe može javiti i oštećenje nervnog sistema, kože i unutrašnjih organa. Problem kod ovog oboljenja je što je ono progresivno i, ako se ne leči, može doći do ozbiljnih komplikacija, ne samo u koštano mišićnom sistemu, nego i u drugim organima. Zbog toga je od velikog značaja potražiti lekarsku pomoć odmah po primećivanju simptoma. Najbolje je obratiti se specijalisti fizijatrije sa subspecijalizacijom reumatologije, odnosno reumatologu.

May be an image of one or more people and text

U postavljanju dijagnoze, pored pregleda reumatologa, određenih snimanja ako za njima ima potrebe, jako važni su laboratorijski testovi: reumatoidni faktor, CRP i anti-CCP antitela. Ovi testovi se rade analizom uzorka krvi.

Reumatoidni faktor se koristi kao pomoć u dijagnostici reumatoidnog artritisa, kao i kod već obolelih, kako bi se pratio tok bolesti.

CRP test kao i test anti-CCP antitela prate koncentraciju CRP-a u reumatoidnom artritisu kod obolelih pacijenata,.

Ukoliko se posle postavljene dijagnoze pristupi lečenju na pravi način, doći će do normalizacije u koncentracji CRP-a, što se često kao analiza dalje povremeno sprovodi, da bi se na taj način kontrolisala efikasnost same terapije ovog oboljenja. Smanjenje koncentracije CRP-a kod pacijenata sa aktivnim reumatoidnim artritisom povezano je sa poboljšanjem funkcionalnog rezultata, dok je uporan porast CRP-a povezan sa funkcionalnim pogoršanjem. Jednom kada se smanji prvobitno povišena koncentracija CRP-a, verovatno se neće dogoditi funkcionalno pogoršanje bez ponovnog porasta CRP-a. Zato je bitno konstantno proveravanje koncentracije ovog parametra u krvi pacijenata sa reumatoidnim artritisom.

Laboratorije | Jugolab

Sve pomenute analize rade se u svim JUGOLAB laboratorijama širom Srbije, a kontakt podatke laboratorije u vašoj blizini naći ćete na https://www.jugolab.rs/kontakt

U Inđiji se ova laboratorija nalazi kod ulaza na dečije odeljenej Doma zdravlja.

(Visited 59 times, 1 visits today)