LIČI NA GRAD DUHOVA Ovaj kompleks trebao je da zaposli 25.000 IT inžinjera, a u njemu nema žive duše (FOTO)

Kada je postavljao kamen temeljac za ovaj kompleks, tadašnji premijer Srbije Mirkov Cvetković rekao je da je ovo velika šansa za Srbiju u vremenu velike ekonomske krize. Osam godina posle, IT park i dalje nije u funkciji, a od najavljenjih 25.000 inžinjera ni traga ni glasa.

Image result for it park indjija

Polaganju kamena temeljca, koji je bio postavljen uz tradicionalne indijske i pravoslavne verske obrede prisustvovali su i predsednik i generalni direktor “Embasi grupe” Džitu Virvani, predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik opštine Inđija Goran Ješić i indijska ambasadorka u Srbiji Nengča Lovum.

Ovaj kompleks trebao je da predstavlja centar IT industrije na Balkanu, a prema najavama investitora, ovde su svoje kancelarije planirali da otvore najveće svetske kompanije poput Gugla, Majkrosofta i drugih.

Related image

Zamišljeno je da se u čitav park uloži skoro 600 miliona evra. Završetak celog projekta očekivao se, kako je najavio direktor Embasi grupe, za pet godina, a u novom IT parku u Inđiji trebao je da se proizvodi informatički softver, delimično i hardver.

EMBASI grupa”, koja ima godišnji neto prihod od milijardu dolara, je indijska poslovna grupacija iz Bagalora, a sarađuje sa svetskim gigantima u informaciono-tehnološkom sektoru kao što su Gugl, “Majkrosoft”, “Hjulit Pakard”, “Lucent”, “Lenovo” i drugi.

Related image

Impresioniran sam efikasnošću koju smo postigli sa predstavnicima Vlade Srbije i Opštinom Inđija u realizaciji ovog projekta. Izvoz naše kompanije iz Bangalora je 14 milijardi dolara u softverima, a cele Indije 70 miliona dolara. Možete da zamislite kakav će uticaj ovaj IT park imati na izvoz u Srbiji – rekao je, između ostalog, član borda direktora „Embassy Group“ Rangopal Narayanan prilikom potpisivanja ugovora u Inđiji.

(Visited 4,814 times, 1 visits today)