LAJMSKA BOLEST Leto je za sobom donelo i opasnost u vidu krpelja

Svakog leta ljubitelji prirode uživaju u travnatim i šumskim površinama.Ono što može da pokvari uživanje je strah od uboda zaraženog krpelja i Lajmske bolesti, koju ove ” životinjice” prenose, upozoravaju stručnjaci iz Jugolab laboratorije.

Bolest nastaje najčešće ubodom krpelja , a može i samo kontaktom sa sadržajem koji krpelj izlučuje ukoliko je koža i sluzokoža povredjena.Ubod krpelja se najčešće ne primeti i ne oseti.Na mestu infekcije se u oko 50% slučajeva javlja crvenilo , poznato kao eritem. To je važan znak da je na tom mestu boravio krpelj i napravio ubod.

Postoji mogućnost da do uboda dodje, ali se crvenilo ne pojavi.U takvim situacijama, jako je važno da lekar insistira na iznošenju subjektivnih tegoba koje pacijent oseća, bez obzira što su one blage( povišena temperatura, diskretni bolovi u mišićima).Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i laboratorijske potvrde antitela, koja predstavlja samo podršku dijagnozi, a nikako ključni element.

U JUGOLAB laboratoriji u Inđiji, možete da se testirate na Lajmsku bolest i za vrlo kratko vreme( u toku dana) dobijete rezultat prisustva ili odsustva antitela na uzročnika Lajmske bolesti.

(Visited 367 times, 1 visits today)