KAKO PREPOZNATI I DIJAGNOSTIKOVATI GASTRITIS?

Gastritis je upala sluznice želuca. Najčešće se ispoljava pojavom različitih simptoma:gorušicom i podrigivanjem (osećajem žarenja ili peckanja), bolom u gornjem delu abdomena iliizmeđu rebara, kao i ispod desnog ili levog rebarnog luka. Često se javlja i osećaj nadutosti ili usporenog varenja, naročito nakon jela. Mogu se javiti i mučnina i povraćanje. Na upaljenoj sluznici se mogu javiti i grizlice, koje za posledicu mogu imati krvarenja i povraćanje sveže krvi. Crne stolice mogu ukazati na krvarenje u želucu.Gastritis može zahvatiti samo završni deo želuca, a može zahvatiti i ceo želudac. Ovabolest takođe može biti akutna ili hronična.

Dva najčešća faktora koja dovode do pojave gastritisa su infekcija bakterijom Helicobacter pylori i terapija nesteroidnim antiinflamatornim lekovima. Pored njih faktori koji dovode do pojave gastritisa su i pušenje, način ishrane (ljuta i začinjena hrana), stres kao i genetska predispozicija.Ukoliko se gastritis ne leči, kao posledica mogu se pojaviti grizlice na sluzokoži želuca(ulkusi), limfomi i karcinom želuca.

Zato ako imate neke od navedenih simptoma hitno se javite lekaru: jak bol u gornjem abdomenu, znake krvarenja (povraćanje krvi, krv u stolici – crna stolica), povraćanje, neobjašnjivi gubitak telesne težine, kao i probleme sa gutanjem hrane.

Infekcija želuca bakterijom H. pylori spada u češće uzroke nastajanja gastritisa i ulkusne bolesti. Takođe ona može dalje da iskomplikuje i pogorša simptome već postojećeg gastritisa ako nije njegov uzročnik.

Za dijagnostikovanje gastritisa koristi se više dijagnostičkih procedura, među kojima su jako važne i laboratorijske analize. Pošto je bakterija Helicobacter pylori usko povezana sa gastritisom, najčešće se radi utvrđivanje njenog prisustva u organizmu. To je moguće na više načina: brzim testom iz stolice, ELISA testovima za detekciju prisustva antitela u krvi i Helicobacter pylori izdisajni test. Često se primenjuje i endoskopija.

Sve pomenute laboratorijske analize rade se u svim našim laboratorijama. Kontakt podatke u vašem mestu ili u vašoj blizini pogledajte na https://www.jugolab.rs/kontakt

(Visited 66 times, 1 visits today)