HIPERHIDROZA – prekomerno znojenje bez vidljivog razloga

Hiperhidroza je prekomerno znojenje, koje nema vidljiv spoljašnji uzrok poput vrućine, fizičke aktivnosti i visoko stresne situacije. Veliki broj osoba sa hiperhidrozom ima prekomerno znojenje barem jednom nedeljno, najčešće odmah posle buđenja. Količina znoja može biti izutetno velika. Baš zbog toga, hiperhidroza remeti normalno funkcionisanje, naročito u socijalnim situacijama, stvarajući dodatnu neprijatnost i nervozu..

May be an image of text

Hiperhidroza može da se javi kao primarna i kao sekundarna. O sekundarnoj hiperhidrozi govorimo kada se javlja kao posledica nekih drugih oboljenja u organizmu, od kojih su najčešće: dijabetes, hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi), menopauza (naročito noćno preznojavanje), bolesti štitne žlezde (hipertiroizam i hipotiroizam), infekcije, određeni tumori, kao i poremaćaji centralnog nervnog sistema. Ako je u pitanju blaži oblik primarne hiperhidroze, najčešće se leči dijetetskom ishranom i uz pomoć antiperspiranata. Teži oblici hiperhidroze se rešavaju raznim terapijskim procedurama. Kod sekundarne hiperhidroze prevashodno se leči primarno oboljenje..

Hiperhidroza se, između ostalog, može utvrditi i laboratorijskim nalazima da bi se ustanovilo da li je u pitanju neki primarni poremećaj, pa se tako rade analize krvi i urina, kao i hormona štitne žlezde: TSH, T3 i T4.

(Visited 47 times, 1 visits today)