DIJABETES I TRUDNICE Evo šta kažu lekari o ovoj bolesti kod žena koje su u drugom stanju

Trudnički ili gestacioni dijabetes prvi put se javlja tokom trudnoće. U ovu grupu obolelih ne spadaju žene koje su prethodno već imale dijagnostifikovan dijabetes, nego samo one koje su ga dobile tokom trudnoće.

Ovaj dijabetes može da bude prolazan, da se javi samo tokom trudnoće i da sa porođajem prođe, a takođe može i da posle preraste u dijabetes tip 2.

Normalna trudnoća povezana je sa povećanom insulinskom rezistencijom, a normalan nivo šećera u krvi trudnica se održava povećanjem lučenja insulina. Međutim, kada organizam trudnice ne proizvodi dovoljnu količinu insulina koja bi regulisala nivo šećera u krvi, tada nastaje trudnički dijabetes.

Rizik od ovog dijabetesa je povećan kod gojaznih osoba ili kod trudnica koje se dosta ugoje tokom trudnoće, kao i kod onih koje su u porodici imale osobu obolelu od dijabetesa.

Jako je važno da, ukoliko se u trudnoći ustanovi ovaj dijabetes, trudnica bude pod nadzorom svog ordinirajućeg lekara, koji će joj propisati promenu ishrane. Pridržavanje ishrane namenjene osobama sa dijabetesom je od ključnog značaja budući da neodgovarajuća ishrana samo pogoršava stanje. Fizička aktivnost, prilagođena trudnicama, takođe doprinosi smanjenju nivoa šećera u krvi, a i blagotvorno deluje na celokupan organizam. Lekar po potrebi uvodi i terapiju.

Trudnički dijabetes može da donese razne komplikacije u razvoju bebe, te je povezan sa većim neonatalnim mortalitetom i morbiditetom, uključujući hipokalcemiju, hipoglikemiju i makrozomiju (preteran rast bebe).

Zato je od presudnog značaja biti pod nadzorom svog ordinirajućeg lekara, koji će uz pomoć laboratorijskih analiza pratiti gestacioni dijabetes i upućivati na dalje korake. Vrlo je čest slučaj da se uz primenu uputstava lekara ovaj dijabetes posle porođaja povuče..

Sve analize koje se tiču dijabetesa možete raditi uJugolab laboratoriji – https://www.jugolab.rs/kontakt

(Visited 19 times, 1 visits today)