BRANKO VIDAKOVIĆ – čovek burne prošlosti kojem je uloga u prvom inđijskom filmu promenila život

Njega najbolje opisuje krilatica: najgori  za sebe, najbolji za druge. Svako ko ga je upoznao za njega će vam reći da je na prvom mestu ČOVEK. Ne beži od svoje burne prošlosti. Svoje grehe je platio i plaća, ponekad  i više nego što treba. Jedna naša poslovica kaže da se dobrom dobrim vraća.

Primer našeg sugrađanina Branka Vidakovića dokazuje da je to istina. Nakon mnogo turbulencija tokom četiri decenije njegovog života, pre tri godine je dobio ponudu koju nije mogao da odbije. Ispostaviće se da će mu jedna obična bleja u parkiću kod Gimnazije promeniti život.

Image may contain: 2 people, including Nemanja Ćeranić, closeup and outdoor
Branko Vidaković i Nemanja Ćeranić

Najtalentovaniji srpski režiser Nemanja Ćeranić ponudio je Branku da u budućnosti bude deo glumačke ekipe u filmu Lihvar. Branko nije ni razmislio o ponudio, a već je odgovorio

-Pre tri godine, kao i obično, blejali smo u parkiću kod Gimnazije.Igrali smo kviz znanja. U jednom momentu pitao me je da li bi igrao u njegovom filmu. Pristao sam, ali pod jednim uslovom. Da film bude sniman u našoj Inđiji. S obzirom da je to i njegova želja bila, dogovor je odmah pao.

Poput mnogih, Branko je u potrazi za poslom napustio Srbiju i uputio se u Austriju. Povratak u Srbiju se poklopio sa početkom pandemije.

-Nakon toga poslom sam otišao u Beč. Bio sam tri godine tamo, nakon čega je usledio Nemanjin novi poziv.  Odmah sam pristao da se vratim, i verujem da nisam pogrešio. U neku ruku, poziv je došao u pravom momentu, jer pitanje je da li bi bilo posla zbog situacije sa virusom korona.

Image may contain: 2 people, people sitting, grass and outdoor
Priprema za snimanje

Mnogi glumci ističu da su imali veliku tremu kada su prvi put stali pred objektiv. Međutim, u slučaju našeg sagovornika sve je bilo potpuno drugačije iz jednog prostog razloga.

-Nisam imao nikakvu tremu kada sam prvi put stao pred kameru. To je za mene bilo kao da izlazim na fudbalski teren ili u park. Bilo mi je u glavi da dam sve od sebe i da scena ispadne dobro. Nema tu puno mudrovanja. Izađeš ispred kamere, uradiš šta ti kažu i gotovo.Bilo mi je lako da odigram ovu ulogu jer sam glumio sebe iz stvarnog života.

Branko će do kraja života pamtiti 2020. godinu, i snimanje filma Lihvar.

-Pamtim svaki momenat snimanja. Negde na sredini snimanja filma, Milica Grujičić je maestralno odglumila scenu u kojoj smo ona i ja. Toliko je bilo dobro, da sam ja tražio Ćeri da ponovimo moj deo da to bude još bolje. Devojka je neverovatna, i bila mi je čast što sam glumio sa njom.

Image may contain: one or more people, tree, outdoor and closeup
Branko i Milica u pauzi snimanja

Snimanje prvog inđijskog filma trajalo je samo 13 dana, što je veoma malo vremena kada je u pitanju dugometražni film tog kvaliteta.

-Najteže je bilo snimiti jednu scenu u čijoj pozadini ide jedna pesma. Trebalo je to sve sinhronizano uraditi. Mislim da smo tu scenu ponavljali jedno 20 puta. I na kraju smo uspeli. Izvukli smo najbolje što možemo.Publika će biti zadovoljna.

Film je u potpunosti snimljen na teritoriji opštine Inđije, a lokalna samouprava značajno je pomogla da se priča Strahinje Madžarevića nađe na filmskom platnu.

-Film će mnogo značiti za naš grad. Javljalju mi se mnogi prijatelji iz dijaspore. Oni su oduševljeni. Neki će i doći na premijeru, jer smatraju da je bilo krajnje vreme da se snimi neki film koji će opisati  kako izgleda deo života u našoj Inđiji.

Snimanje scene

Svi koji su učestvovali u ovom projektu ističu da je atmosfera na snimanju bila fenomenalna, dok je za Branka mogućnost da sarađuje sa Nemanjom Ćeranićem privilegija.

-Spavao sam jako malo dok je trajalo snimanje. Dolazio sam prvi na snimanje. Sačekam ih sve, a čim oni dođu kreće zezancija na račun svakog od nas, a onda se bacamo na posao. Ćera me uputi šta i kako, i snima se. Ćera je genijalan, uživanje mi je raditi sa njim. Prihvata sve sugestije koje mu glumci i ljudi sa strana kaže. Sve razmotri i onda snimamo. Zahvalan sam mu na poverenju koje mi je ukazao.

NEMANJA ĆERANIĆ – od basketaša do najtalentovanijeg srpskog režisera, njegovo delo promeniće iz korena domaću kinematografiju

Image may contain: 4 people, including Dragan Nikolić, beard, tree, outdoor and closeup
Branko sa filmskom ekipom

Film se trenutno nalazi u postprodukciji, a premijera se očekuje početkom ili sredinom oktobra u Inđiji.

-Svima je bilo žao kada je došao kraj snimanju. Bilo je to 13 prelepih dana. Poslednjih dana se osećala malo negativna atmosfera jer smo znali da se bliži kraj. Stekao sam mnoge prijatelje za ceo život. Svakodnevno se sa nekima čujem. Deo uspeha filma biće u tome što smo svi bili kao jedan.

autor: Strahinja J.

(Visited 9,768 times, 1 visits today)