ZAŠTO JE VAŽAN EKG? Pregled traje nekoliko minuta, a ono što saznate može vam spasiti život

Elektrokardiogram  (EKG) je grafički zapis električne aktivnosti srca. Elektrokardiografija je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se registruje električna aktivnost srca, a uredjaj koji pravi grafički zapis zove se elektrokardiograf. Ovom metodom mogu se otkriti različita oboljenja srca. Snimanje traje nekoliko minuta i rezultat je dostupan odmah.

Image result for dr višnjevac indjija


INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

U cilju otkrivanja poremećaja srčanog ritma i sprovođenja (aritmije), prisustva pejsmejkera.

U cilju postavljanja dijagnoze srčanog udara ili otkrivanja znakova prethodnog srčanog udara.

Predstavlja rutinski postupak na sistematskim pregledima ili na pregledu lekara opšte prakse.

KAKO SE IZVODI?

EKG može biti snimljen u lekarskoj ordinaciji, bolnici ili u kućnoj poseti. U Inđiji to možete učiniti u Poklilinici Dr Višnjevac.

Tokom  snimanja ležaćete na krevetu. Zdravstveni radnik će Vam  postaviti elektrode na grudni koš, krajeve nogu i ruku. Elektrode  registruju  električnu aktivnost srca koja se beleži u vidu talasa na  monitoru ili  na EKG papiru. Tokom snimanja nemojte se pomerati niti  pričati, zato  što pokreti mogu uticati na kvalitet i tačnost EKG zapisa.

Related image

POTENCIJALNI RIZICI

Možete osetiti blagu nelagodnost prilikom postavljanja i skidanja elektroda sa grudnog koša. Veoma retko na mestu gde su elektrode  stajale  možete imati reakciju u vidu crvenila.

Ne postoji rizik od nastanka strujnog udara tokom snimanja EKG-a. Elektrode postavljene na grudni koš ne emituju električnu energiju, već samo registruju električnu aktivnost srca.

PRIPREMA

Nije potrebna priprema za ovaj pregled.

Potrebno je da kažete  lekaru sve lekove koje uzimate u redovnoj terapiji, zato što neki  lekovi mogu uticati na rezultat ovog snimanja.

NAKON SNIMANJA EKG-A

Možete se vratiti obavljanju svojih redovnih dnevnih aktivnosti.

(Visited 116 times, 1 visits today)