ZAGAĐENJE VAZDUHA Saobraćaj jedan od najvećih krivaca, da li je ovo prevozno sredstvo rešenje za dugi niz godina?

Kvalitet vazduha na teritoriji čitave Srbije je na veoma niskom nivou, a to nije zaobišlo ni Inđiju. Mnogo faktora utiče na to, a jedan od najvažnijih svakako jeste saobraćaj.

Ne samo u Inđija, već cela Srbija pati i od zagađenja vazduha koje stvara saobraćaj. Činjenica je da se na cestama može videti sve veći broj autmobila koji svakodnevno doprinose povećanju štetnih materija u vazduhu čineći naše građane ranjivijim i podložnijim za pojavu hroničnih bolesti.

Image result for guzve na putevima

NEDOSTATAK DRUGOG VIDA PREVOZA

Nažalost mreža javnog gradskog i međugradskog prevoza nije usklađena sa potrebama stanovništa zbog čega se mnogi građani odlučuju za kupovinu i upotrebu vozila, a posledica toga je sve veći broj dece i odraslih sa pojavom hroničnih bolesti.  

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, toksični ispušni gasovi od saobraćaja jedan su od glavnih krivaca za pojavu sve većeg broja ljudi koji su stekli hronične kardiovaskularne i respiratorne bolesti. Deca koja žive u blizini puteva s prometom teških vozila izložena su dvostruko većem riziku od respiratornih problema od dece koja žive u sredini bez intenzivnog saobraćaja. 

Related image

Veliki deo ovog problema čini i kvalitet vozila koja su na našim putevima. Srbija godišnje uveze oko 120 000  polovnih automobila, sa zagađujućim euro3 motorom ili starijih od 14 godina. Ta vozila su uklonjena iz Evropske unije zbog zaštite zdravlja i životne sredine.

DA LI SU ELEKTRIČNI TROTINETI REŠENJE?

Električni trotinet malo po malo postaje najatraktivnije prevozno sredstvo. Posebno kada pričamo o putu do posla i načinu izbegavanja gužvi po gradu. Oko automobila uvek se misli o mestu parkingu, koliko ćeš vremena izgubiti na to i koliko će ti trebati do posla i nazad.

Ovo su 3 razloga zašto je bolji električni trotinet u odnosu na automobil. Njegova cena kreće se oko 500 eura, a jedno od mesta na kojima ga možete kupiti u Inđiji je prodavnica Motobajk-In u ulici Kralja Petra (pored Žute zgrade)

1. E-trotinet ekološki je prihvatljivije rešenje od automobila. Prilikom vožnje električnim trotinetom ne dolazi do ispuštanja štetnih gasova u vazduh i okolinu, što ga čini potpuno ekološki osveštenim. Prema tome, osim što ti uživaš na vazduhu dok se voziš, doprinosiš zaštiti životne sredine i okoline. Bravo za tebe!

2. Električni trotinet je najbolje rešenje za izbegavanje gužvi u saobraćaju. Manje stresa, manje nervoze, manje psovanja. S e-trotinetom dobiješ i više vremena za sebe jer ne moraš da misliš na to gde ćeš parkirati automobil. Samo uvek vodi računa o pešacima. Vrlo verovatno ćeš se voziti po pločniku sa svojim električnim trotinetom tako da moraš da vodiš računa o svim učesnicima u saobraćaju.

3. Xplorer e-trotineti jednostavni su za transport. Naši električni trotineti su sklopivi pa ih je lako prenositi bilo gde sa sobom. Bez obzira ideš li do posla, grada ili u školu, električni trotinet uvek može biti uz tebe.

(Visited 264 times, 1 visits today)