ZA LEPŠU INĐIJU Vlast i opozicija saglasni oko jedne odluke, evo o čemu se radi

Odbornici SO Inđija su na poslednjem skupštinskom zasedanju usvojili odluku o rekonstrukciji fasada, a lokalna samouprava će opredeliti sredstva iz budžeta.

Tekst na našem portalu iz jula meseca

Kako navode nadležni, opština će 90 posto finansirati radove na objektima koji su pod zaštitom države, dok će na objektima porodičnog stanovanja radovi biti finansirani u vrednosti od 50 posto.

Ne možemo očekivati da se sanacija objekata koji su pod zaštitom finansira od samih vlasnika i suvlasnika, što je još teži slučaj jer ih nekada ima po 4,5, a nekad čad i 10. Ovo nije novina u Srbiji, nekoliko gradova je donelo tu odluku. Kasnimo,ali što jeste dobro da ćemo u narednom periodu uraditi rekonstrukciju fasada u centralnom gradskom jezgru što će doprineti da Inđija izgleda mnogo lepše“,rekao je Gak.

Idejao ovom projektu postoji od 2015. godine kada je predsednik opštine bio Petar Filipović. Tada je urađen elaborat o sanaciji fasada.

Glаsаćemo zа ovu odluku o uređivаnju fаsаdа. Smаtrаm dа nije sаvršenа, аli je kаo prvikorаk dobrа kа njihovom uređenju nа šetаlištu. Mi smo to plаnirаli pre nekoliko godinа, rаđene je elаborаt u vezi sа tim. Zаpočeli smo uređivаnje zgrаde nаulаzu u pijаcu gde opštinа imа svojih oko 200 kvаdrаtа. To smo urаdili novcem iz budžetа, а plаn je bio dа u 2016. urаdimo i fаsаdu zаjedno sа stаnаrimа.Kаko će ovа odlukа reаlizovаti ostаje dа vidimo, mislim dа neće ići  tаko lаko kаo što se zаmišljа, аli je svаkаko dobrа kаo prvi korаk“, zаključuje Filipović.

Petar Filipović

S obzirom da seradi o obnovi fasada na objektima koji su pod zaštitom države, opština će u narednom periodu morati da pribavi neophodnu dokumentaciju od nadležnih ustanova- u ovom slučaju Zavoda za zaštitu spomenika kulture u SremskojMitrovici.

Izvor: pazovaindjijavesti.rs, inpano.net, indjijativa.rs

(Visited 701 times, 1 visits today)