Za gole zidove plaćeno 2,3 miliona evra!

indjija tq centar trejdjunik biblioteka

Opština Inđija je 2010. godine od kompanije Trejdjunik kupila 1000 kvadrata poslovnog prostora za dve hiljade evra po metru kvadratnom za potrebe biblioteke, ali i osam godina posle taj prostor je u sivoj fazi.


Biblioteka „Đorđe Natošević“ trenutno se nalazi u prizemlju inđijske Gimnazije, u koji je privremeno useljena 1973. godine. Prvobitan plan je bio da ona tu ostane nekoliko godina, sve dok se ne pronađe trajno rešenje. Prolazile su godine, sada već i decenije, a i dalje u koloni za adresu pored imena biblioteke stoji Trg slobode 2. Vremenom, fond knjiga postao je desetostruko veći. Sadašnji prostor od 500 metara kvadratnih apsolutno je nedovoljan i neuslovan za potrebe ustanove od velikog značaja za razvoj kulture kao što su biblioteke.


O tome da bi biblioteka konačno mogla biti svoj na svome prvi put se razgovaralo davne 1999. godine, međutim sve je ostalo na rečima. Sedam godine posle, na usmeno obaveštenje načelnice Odeljenja za društvene delatnosti Stele Milaković, tadašnja direktorka biblioteke Vesna Stepanović sačinila je dopis u kom, sledeći standarde za biblioteke, navodi šta sve treba da ima novi prostor za tu ustanovu (izložbeni prostor, čitaonica, odeljenja za odrasle, mlade i decu, prostor za legate i zavičajnu zbirku, itd.).

Prvi ozbiljnjiji korak u cilju kupovine novog prostora načinjen je septembra 2008. godine. Skupština opštine donele je odluku kojim se ovlašćuje Direkcija za izgradnju, da u ime i za račun biblioteke, sprovede postupak dodele ugovora o javnoj nabavci. Javni poziv za nabavku 1000 kvadrata po ceni od 136 miliona dinara objavljen u Službenom glasniku 28.10.2008. godine i na koji nije dostavljena nijedna ponuda.
U skladu za odredbama Zakona o javnim nabavkama, komisija može da dodeli ugovor u postupku sa pogađanjem bez prethodnog objavljivanja. U tom slučaju naručilac, u ovom slučaju Direkcija za izgradnju, može iz dva razloga dodeliti ugovor odabranom ponuđaču. Prvi je kada iz objektivnih razloga samo određeni izvođači radova mogu isporučiti nabavku, i drugi kada zbog vanrednih okolonosti nije mogao da se održi otvoren postupak. U slučaju prostora u „TQ sitiju“, procenjeno je da jedino ta kompanija poseduje prostor koji odgovara potrebama biblioteke.

Sredinom januara 2009. godine, Direkcija za izgradnju imenuje komisiju u sastavu Miodrag Marinčić (predsednik komisije), Sandra Nikolić, Milena Lero, Milivoje Simić i Danijela Vukobrat. Komisija je trebalo da pripremi poziv za podnošenje ponude kompaniji Trejdjunik.

Trejdjunik je Direkciji ponudio prostor od 999 kvadrata po ceni od od 182.637 dinara po metru kvadratnom (bez PDV-a), što za ukupnu površinu iznosi 182.431.049 dinara sa rokom plaćanja na 36 meseci. Ta ponuda je ocenjena kao ispravna i odgovarajuća, al je neprihvatljiva s obzirom na to da je prešla procenjeni iznos javne nabavke od 136 miliona dinara.
Osam meseci nakon toga, Skupština opštine na sednici 16.11.2009 godine donela je odluku kojom daje saglasnost za kupovinu tog prostora i to po ceni u visini procenjene tržišne vrednosti od strane Ministarstva finansija, Poreske uprave i Regionalnog centra Novi Sad. Mesec dana od odluke Skupštine opštine, poreski inspektor Ždero Verica sačinila je zapisnik o proceni nepokretnosti. Prema proceni, kvadrat tog prostora vredi 220,211 dinara ( sa PDV-om), skoro pet hiljada više nego što je Trejdjunik tražio.

Ugovor u kupoprodaji nepokretnosti između kompanije Trejdjunik i Narodne biblioteke Đorđe Natošević potpisan je 14.01.2010 godine po istoj ceni koja je prvobitno odbijena. Kada se cena od 182.431.049 dinara prevede u evre po tadašnjem kursu – taj prostor je, računajući i PDV, plaćen 2.292.918 evra.
Poređenja radi, prosečna cena kvadrata u tri centralne opštine u Beogradu (Savski venac, Stari grad i Vračar) koštao je 2100 evra.
Ugovorom je predviđeno plaćanje na 36 mesečnih rata, prva 12 meseci od nastanka ugovora. Takođe, opština se obavezala da će plaćati kamate za period odloženog plaćanja , koja će se obračunavati na ostatak duga sve do momenta konačne isplate.
Nastaviće se...

(Visited 1,066 times, 1 visits today)