Večeras na velikoj bini kod Kulturnog centra, grupa Kerber!

Večeras na velikoj bini kod Kulturnog centra, grupa Kerber!

Legendarna rok grupa “Kerber” večeras nastupa u Inđiji, u okviru ovogodišnjeg festivala “Scena fest”!

Čuvena niška grupa “Kerber”, koja je aktivna na muzičkoj sceni više od 30 godina, održaće besplatan koncert na velikoj bini kod KC-a, sa početkom od 22č.

Kako je sve počelo

Bend je osnovan 1981. godine, a članovi prve postave – Bane, Gale, Toma, Zoka i Mada, koji su do tada nastupali kao grupa “Top”, promenili su naziv i počeli svoju “Kerber” karijeru. Na “velika vrata” rok scene ušli su 2 godine kasnije, kada su pesmom “Mezimac” pobedili na Omladinskom festivalu u Subotici. Tada je izašao i njihov prvi album “Nebo je malo za sve”.

Grupa 1983. vežba u Manchesteru i sarađuje sa britanskom grupom Nightwing. Kerber takođe zajedno nastupa sa grupama Uriah Heep, Ten Years After. Njihovi koncerti u tadašnje vreme su bili karakteristični po Sosi, koji je svirao gitaru u obliku sekire, a na bini je gutao i bljuvao vatru. Na koncertu u Novom Sadu je bio zahvaćen opekotinama drugog stepena, ali je ipak završio koncert.

Grupa je ime dobila po Kerberu, troglavom psu iz grčke mitologije koji čuva ulaz u podzemlje, tj. Had.

Godine 1985. sastav snima drugi album Ratne igre, te odlazi ponovno nastupati po Velikoj Britaniji, a grupa je nastupala u dvorani “Warehouse” u Liverpoolu. Grupu kasnije napušta Zoran Žikić, ali pojačavaju je Boban Đorđević i kasnije Dragoljub Đuričić. Iste godine grupa je snimila svoj treći album Seobe, te nastupala širom bivše Jugoslavije. Album Ljudi i bogovi izlazi 1988, kada grupu napušta Sosa, jedan od njenih najpoznatijih članova, a grupa dobija novog člana, basistu Branka Isakovića. Krajem godine grupa je snimila svoj prvi živi album, 121288. Godine 1990. izlazi novi album Peta strana sveta. Dve godine kasnije grupu napušta Branko Isaković, te grupa prestaje s aktivnim radom. Godine 1994. novi članovi grupe postali su Saša Vasković, Vladan Stanojević i Goran Đorđević, te grupa opet počinje s radom.

Vidimo se večeras!

(Visited 243 times, 1 visits today)