USPELA IM PETICIJA Jovanović: Moć je u rukama građana, pozivam ih da se aktivnije bore za probleme u svom kraju

Aktivista Inđijative Strahinja Jovanović kaže da je to što je problem u Kosovskoj rešen posle predavanja peticije nadležnom preduzeću ne predstavlja nikakvu pobedu stanovnika te ulice, već da je to pokazatelj da je moć u demokratskom sistemu u rukama građana.

Jovanović čvrsto veruje u moć udruživanja građana, bez obzira da li ih ima pet ili 55. On svoj poziv građanima vidi kao sasvim normalnu stvar u demokratskom društvu.

Brojka je nebitna. Samo treba pokazati da nikada nećemo odustati od borbe da se reši problem koji nas muči. Nebrojano puta smo slali molbe, dopise i razna pitanja u vezi obe bare, i uvek je odgovor bio da će se pronaći rešenje. Međutim, to je ostajalo mrtvo slovo na papiru“, kaže Jovanović, dodajući da im je u novembru rečeno da će biti uređeno početkom proleća.

Međutim, nedelje su prolazile a rešenje nije bilo na vidiku, te su se građani Kosovske odlučili na poslednju meru. Pisanje peticije. Predali su je u aprilu, a rešenje za problem stiglo je dva i po meseca posle.

Pozivam građane iz svih krajeva Inđije i opštine da se aktivnije bore. Kakav god problem da postoji, imamo potpunu slobodu da ga prijavimo nadležnima i zahtevamo njegovo rešenje. Jasno nam je svaki problem ne može da se reši za nekoliko dana, ali treba da postoje prioriteti. Takođe, treba povećati učešće građana u donošenju odluka, kao i otvaranje javnih rasprava o mnogim pitanjima“, zaključuje Jovanović, i dodaje da građani imaju kakvu takvu šansu ako za početak pošalju u prijavu Sistemu 48, a ukoliko to ne urade šansa je jednaka nuli.

(Visited 451 times, 1 visits today)