USPEH GIMNAZIJALACA: Osvojen put u Moskvu na međunarodnom konkursu „Я uču russkiй яzыk“

Mihajlo Petković i Natalija Dabić, učenici prvog razreda  Gimnazije u Inđiji, učestvovali su na međunarodnom konkursu „Я uču russkiй яzыk“ i osvojili put u Moskvu.

Zadatak konkursa je bio da se snimi kratak video na ruskom jeziku. Natalija je snimila istorijski vodič o Starom Slankamenu, a Mihajlo kratku priču o svojoj plantaži jabuka.

Na konkurs su mogli da se prijave učenici koji uče ruski kao strani jezik, uzrasta od 15-17 godina.
Simbolično na Dan pobede, 9. maja, obavešteni su da su pobedili na ovom konkursu i da su pozvani da posete Moskvu. Učenici će na ovo putovanje u septembru ići u pratnji njihove prof. ruskog jezika Željke Vlaović. Tamo će imati mogućnost da učestvuju u kulturno-obrazovnim radionicama, ali i da razmene iskustava sa kolegama i učenicima iz celog sveta.

Konkurs je raspisala organizacija AFS Interkultura Rusija. Ova međunarodna organizacija ima za cilj razvoj interkulturalnog obrazovanja, kako bi ljudi razvili znanja, veštine i razumevanje koji su potrebni da bi svet bio pravedniji i mirniji.

AFS je nastao kao humanitarna organizacija tokom Prvog svetskog rata, a nakon Drugog svetskog rata, da bi se sprečili sukobi, organizacija je počela da sprovodi programe razmene. Tokom druženja pripadnici različitih kultura bi se upoznali, zbližili i bolje razumeli jedni druge.

Interkultura u Srbiji sprovodi obrazovne programe u kojima su do sada učestvovali mnogi učenici, porodice domaćini, volonteri i profesori.

(Visited 260 times, 1 visits today)