ULEPŠAVANJE: Inđija dobija mural posvećen velikom srpskom naučniku

vesti indjija ritam indjije mural ulepsavanje grada indjije

Inđija obiluje grafitima. Skoro na svakom uglu grada možemo videti bar jedan. Grafit predstavlja jednu vrstu poruke urbanog pojedinca svojim sugrađanima, najčešće kroz zidove koji su upečatljivi prolaznicima.

Reč potiče iz italijanskog ”graffito”, što znači škrabati, i izuzev nekoliko grafita za koje se može reći da imaju umetničku vrednost (”street art”), većina predstavlja baš ono što po poreklu reči i znači. Navijački hvalospevi i prozivke, po koji smešni citat i neki izliv često kratkotrajne ljubavi, svi u startu, makar imali i najlepšu poruku, ne uspevaju da privuku simpatije građana.

Baš zbog svog lošeg pristupa likovnoj estetici a katkad i pravopisnim greškama, često su na meti kritika većine, i produbljuju sve veće nerazumevanje građana za ovu vrstu umetnosti i izražavanja urbanih ”buntovnika”. Za posledicu tog nerazumevanja imamo nedavni događaj u Beogradu, kada je nepoznata grupa mladića prekrečila murale posvećene Dušku Radoviću, Zoranu Radmiloviću, Bori Todoroviću itd.

Srećom, već sledećih dana je krenula restauracija murala, a pored tih, Beograd obiluje mnogim drugim. Ovde se sad postavlja pitanje, šta je sa Inđijom?

Osim nekoliko poznatih murala koji nisu na upečatljivim mestima, i nisu dobili dovoljnu propraćenost u medijima, Inđija se ne može pohvaliti svojim street art posvetama, a bezbroj je javnih zidova koji vape za bilo kakvim ulepšavanjem.

Svrha ovog članka jeste da se građani Inđije pitaju za mišljenje i predloge.

Grupa mladih u saradnji sa opštinom Inđija, pokreće projekat crtanja murala na zidu kod Vatrogasnog Doma (U Dunavskoj ulici na raskršću sa Kosovskom ulicom i ulicom Nikole Tesle).

Mural će raditi poznati street art umetnik Dejan Ivanović Wuper, a za sada važi predlog grupe, da mural bude posvećen Nikoli Tesli.

Šta građani Inđije misle o ovom projektu? Da li je dobra lokacija? Mislite li da trebamo posvetiti mural nekom drugom velikanu? Ili nekoliko njih?
Vaše mišljenje će svakako doprineti realizaciji tog projekta kao i mnogim budućim i sličnim.
Hvala unapred!

Grupa građana je još uvek neregistrovana ali puna entuzijazma i optimizma. Svrha je da se pokrenu građani Inđije, pogotovo mladi, i da pomažu svojim idejama, volontiranjem, projektima a i rešenjima za poboljšavanje funkcionalnosti, ekologije i lepote opštine Inđije.

Autor: Dejan Petković.

(Visited 631 times, 1 visits today)