UJEDI PASA “Postoji sumnja da su mnogi lažni, to građane košta desetine miliona; postoji rešenje”

Odbornik u SO Inđija Strahinja Jovanović smatra da što pre treba krenuti u rešavanje problema napuštenih pasa jer zbog neodgovornosti pojedinaca Opština i JKP Komunalac imaju ogromne gubitke.

https://www.facebook.com/gradjaninindjija/posts/3547359962024154

Prema njegovim rečima, postoje sumnje da su mnogi ujedi pasa lažirani kako bi se naplatila odšteta od lokalne samouprave ili javnog preduzeća.

Ovaj problem postoji minimum 15 godina i nije Inđija jedina koja se bori za tim. Od vrha vlasti u Beogradu moglo se čuti da u tom gradu postoji tzv “pseća mafija” koja lažira ujede i na taj način dobija novac iz budžeta grada. Ja evo ne znam nikog koga je ujeo napušteni pas, a kada vidim koliko se novca daje za odštete ispada da svakog dana ujedu nekoga“, kaže Strahinja Jovanović, koji ističe da postoji dve mogućnosti zbog čega se taj problem ne rešava – nečiji interesi ili neznanje.

Skupština opštine donela je odluku 2015. godine čija primena bi trebala da smanji populaciju napuštenih pasa i mačaka. Međutim, ona se i dalje ne primenjuje.

Napušteni psi su posledica, a uzrok su neodgovorni vlasnici. Za to postoji rešenje. Potrebno je čipovati sve pse na teritoriji opštine i znati čiji je pas. Takođe, potrebno je uraditi sterilizaciju i vakcinaciju da bi se sprečilo razmnožavanje. Ovo je prvi korak. On sigurno ne bi uticao da se iskoreni ovaj problem, ali iskustvo iz Evrope nam pokazuje da bi se na taj način smanjio broj napuštenih pasa“, zaključuje Jovanović.

Razmeru problema najbolje ilustruje podatak da se od novca koji je dat za odštete zbog ujeda pasa moglo izgraditi 20 savremenih parkova za decu.

(Visited 521 times, 1 visits today)