UČENICA SARA MILOŠEVIĆ IZ INĐIJE DOBITNICA NAGRADE KONKURSA ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

Sari Milošević, učenici trećeg razreda Gimnazije iz Inđije, uručena je nagrada za pronalazak “Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena“ u okviru konkursa Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), koji je sproveden u 4 kategorije takmičenja.

Pobednica je nagrađena u okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole – Nagrada WIPO Schoolchildren’s Trophy.

Dobitnike nagrada za patente značajne za razvoj savremene ekonomije i društva pobednicima konkursa pozdravili su mr Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, i pomoćnik ministra za nauku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Tibor Sabo, na proslavi Dana Zavoda, u petak, 16. novembra, u Klubu poslanika u Beogradu.

Foto: Nebojša Marković

Pronalazak Sare Milošević, koji pripada oblasti inženjeringa, odnosi se na trasformaciju izolatora barijum titanata (BaTiO3) dopiranjem lantanom u poluprovodnički materijal sa konkretnom primenom za merenje vlage i nivoa vodonika u vazduhu. Značaj pronalaska Sare Milošević proističe iz činjenice da je dokazala konkretnu primenu poluprovodnika dobijenog od barijum titanata dopiranog lantanom jer je napravila prototip pronalaska, čije senzorske osobine je potvrdila merenjem i matematičkim modelovanjem/simulacijom u specijalizovanom softveru COMSOL, pri čemu je pokazala atraktivne rezultate. U radu je ostvarena struktura poluprovodnika koja obezbeđuje veću preciznost i bolju prenosnu funkciju. Imajući u vidu da se senzori vlage primenjuju u poljoprivredi i različitim granama industrije, kao i da se senzori vodonika koriste u metaloprerađivačkoj industriji jer je vodonik eksplozivan, nesumnjiv je doprinos opisanog pronalaska kvalitetu života i zaštiti životne sredine.

Konkurs za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu sproveden je povodom obeležavanja 98. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu, a sa ciljem promovisanja značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva. Pored kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole – Nagrada WIPO Schoolchildren’s Trophy, nagrade su uručene u još 3 kategorije takmičenja: u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent – Nagrada WIPO Medal for Inventors, pripala je dr Jadranu Bandiću, plastičnom hirurgu, i prof. dr Đuri Korugi, za pronalazak pod nazivom „Analitičke metode procene tkiva”. Nagrada u okviru kategorije za pravna lica za registrovani industrijski dizajn – Nagrada WIPO IP Enterprise Trophy pripala je kompaniji SOMA GROUP DOO iz Beograda, koja je nosilac pet međunarodno registrovanih industrijskih dizajna za komadni nameštaj koji se izvozi na tržište Evropske unije i Švajcarske. Pobednik takmičenja u okviru kategorije za autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka – Nagrada WIPO Medal for Creativity je dr Gorica Ljubenov za studijsku izložbu i prateću monografiju/katalog koji su posvećeni tradicionalnom graditeljskom znanju i nasleđu na Staroj planini.

Sara Milošević

Osim navedenih nagrada, u saradnji sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu, dodeljuje se i nagrada za izuzetno domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova u proteklih godinu dana – nagrada WIPO Users’ Trophy. Ova nagrada je pripala privrednom društvu za proizvodnju, preradu i promet NELLI DOO iz Loznice, koje je tokom proteklih godinu dana u odnosu na sva domaća pravna lica imalo najveći broj podnetih međunarodnih prijava za žig.

Više o nagradama i takmičenju: http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2147

(Visited 602 times, 1 visits today)