Trojica naših sugrađana među prvima u svetu ustali protiv fašizma i Hitlera, jedan nakon rata preživeo Jasenovac

Pobedom u Španskom građanskom ratu general Franko je uspostavio diktaturu. On je tokom rata imao podršku fašističke Italije i Hitlerovog Trećeg Rajha,  dok su republikanci imali pomoć internacionalnih brigada. Važan deo internacionalnih brigada činili su i Jugosloveni iz svih krajeva zemlje. Među njima bilo je i stanovnika naše opštine.

Zastava Internacionalne brigade

Za mnoge je odbrana Španije od Frankovih nacionalista bila prvi korak u slamanju fašizma. Zbog toga su put Španije krenula tri naša sugrađanina.

TODOR TIŠMA

Rođen u Novom Slankamenu 1911. godine. Borbi protiv jednog od Hitlerovih saveznika priključio se nedugo posle završetka Pravnog fakulteta u Beogradu.  Na front je stigao u februaru 1938. godine, a istog momenta je primljen u Komunističku partiju. Nosio je uniformu jugoslovenskog bataljona “Đuro Đaković”.

Nakon sloma republikanaca vratio se u rodno mesto, a tokom Drugog svetskog rata bavio se ilegalnim akcijama u Novom Sadu. 1943. godine  stupio je u partizanske jedinice u Slavoniji.

ILIJA ZEMAN 

Takođe rođen u Novom Slankamenu. Kao student bio je jedan od prvih jugoslovenskih boraca u tom krvavom sukobu. Regrutovan je u Parizu, a borio se u internacionalnoj brigadi “Edgar Andre”, koja je nosila naziv po jednom od najčuvenijih nemačkih komunista.

Teško je ranjen u prvim borbama, te je bio prinuđen da se vrati u domovinu. Priključio se Narodnooslobodilačkom pokretu, a ubijen je 1942. godine u sukobu sa ustašama.

ALEKSANDAR MIRIĆ – KABALJERO

Sam nadimak trećeg našeg sugađanina ukazuje na to da je bio jedan od oko 2000 Jugoslovena koji su ustali protiv porasta fašizma na tlu Evrope. Najstariji od trojice boraca po zanimanju je bio obućar iz Novih Karlovaca. 

1924. godine sa nepunih 23 leta učlanio se u KPJ. Imao je dosije, zbog kog je morao da emigrira. Put do Španije vodio ga je preko Praga, Berlina i Moskve.

Krajem oktobra 1936. godine priključio se brigadi “Telman”. Većina boraca dolazila je iz Nemačke i Skandinavije. Nakon ranjavanja, usledio je povratak u Jugoslaviju.

Pao je u ruke ustaša koje su ga odvele u Jasenovac. Preživeo je jedan od najzloglasnijih logora u istoriji.

(Visited 360 times, 1 visits today)