TK ELITA – velika porodica koja stvara buduće teniske šampione i dobre ljude

Ljudi rade iz mnogo razloga. Dok jedni rade da bi preživeli, drugi zbog materijalne koristi, treći rade nešto što zaista vole. Često prva i druga grupa prezire što svakodnevno provodi najmanje osam sati na mestu na kojem ne želi da bude i među ljudima koje je prinuđen da gleda.

Zbog toga najbolje je da spadate u  treću grupu. Kada ste u njoj,  materijalno vam nije bitno. Nije prevelika mudrost reći da je najbolje da radiš ono što voliš. Upravo je to moto koji je vodio dvojicu teniskih entuzijasta da u januaru 2018. pokrenu sopstveni teniski klub.

Dvojica velikih ljubitelja tenisa Milan Kotur i Nemanja Zubac odlučili su da svoju ljubav i znanje prema „belom sportu“  prenesu i drugima. Osnovali su TK Elita. Nekoliko meseci posle, deo njihovog tima postao je i Stefan Radivojević.

Milan Kotur, Nemanja Zubac, Stefan Radivojević

Bavimo se već 10 godina tenisom. Došli smo na ideju da položimo za licencu i  naše znanje krenemo da prenosimo na druge. Pohađali smo seminar Teniskog saveza Srbije gde smo za vrlo kratko vreme naučili mnogo toga. Danas radimo po sistemu TSS sa programom koji je prilagođen deci do 10 godina. Tu su loptice i reketi lakši, što umnogome olakšava deci“, počinje nam priču Nemanja Zubac.

Svaki početak je težak. Posebno kada odlučite da se bavite nečim što pre vas niko u vašem okruženju nije pokušao. Osnovati ozbiljan teniski klub u Inđiji pravi je izazov.

Mi nismo prvi zvaničan teniski klub, ali se naš sistem rada razlikuje od pređašnjih. Nekadašnji klubovi su svoj rad bazirali na individualnom radu, dok je nama fokus na grupno radu sa decom. Početak je zaista bio težak. Mučili smo muku sa brojem dece. Ali mi smo verovali u naš cilj i znali smo da je pitanje dana kada ćemo doći u situaciji da ih delimo u grupe“, priča nam Milan Kotur, i nastavlja:

Na sve načine pokušavamo da dođemo do dece. Iako živimo u eri društvenih mreža, kao najefikasniji način pokazao se onaj staromodni – od vrata do vrata. Išli smo u sve osnovne škole gde smo držali besplatne časove tenisa. Mnogi od njih zaljubili su se u reket na prvi pogled, i evo ta njihova ljubav traje do danas

Klub danas broji 28 dece. Najmlađi imaju tek četiri godine, dok je najstariji član skoro napunio 13.

Delimo ih u tri grupe. Narandžastu, žutu i zelenu. Trudimo se da ih grupišemo po uzrastu. Najviše vole da se takmiče. To deca u svim sportovima vole. Pravimo im razne mete i razne prepreke koje bodujemo, pa se oni trude više ne bi li pobedili. Za one najmlađe  koncipiramo trening tako da im bude zanimljivo i da ne odustanu od treniranja. Rekao bih da nam to polazi od ruke, pošto nijedno dete do sada nije odustalo“, objašnjava Nemanja kako izgleda jedan prosečan dan na teniskom treningu jednog osnovca.

Ipak, prema njihovim rečima, rezultat i takmičenje im trenutno nisu u prvom planu. Upravo je to i najveći izazov jer današnji roditelji od svoje dece nekada očekuju i previše.

Ima onih koji očekuju da im dete za 15 godina bude Novak Đoković. Ne želim da kažem da je to nemoguće, ali to je jako teško. Naš koncept je malo drugačiji. Pravimo porodičnu atmosferu. Glavni cilj je da se družimo i razvijamo. A ako neko pokaže neki vanserijski talenat, lako ćemo napravitti plan za njega. Iako tenis važi za skup sport, članarina kod nas manja nego u nekim drugim kolektivnim klubovima. To je pokazatelj da nam novac nije primaran cilj“, kaže Kotur.

Porodična atmosfera se sastoji u tome da nastoje da što više podstaknu druženje među decom, kao i da nauče decu osnovnim vrednostima. Kažu, to im za sada uspeva. Zbog toga imaju podršku svih roditelja koji su odlučili da njima prepuste svoju decu na nekoliko sati nedeljno.

Mi imamo deo odgovornosti nad tom decom. Pre svega se trudimo da deca budu socijalizovana. Da nauče osnovne stvari. Da se lepo ponašaju, da poštuju trenera i drugare. Da nauče da slože svoju opremu. Onaj ko pokaže više želje, oni se usmeravaju za nešto više. Za ozbiljan tenis potrebno je više rada. Tenis je individualan sport, a mi smo sada u fazi kada grupni treninzi i kada je rezultat po strani“, zaključio je Kotur.

ELITA PLAY DAY ???

Objavljuje Teniski Klub Elita Inđija u Nedjelja, 9. prosinca 2018.

Teniski klub Elita ima društvene mreže na kojima ih možete kontaktirati. Ne mogu da vam garantuju da ćete ime vašeg deteta jednog dana videti na ATP listi, ali garantuju da će sigurno naučiti šta znači drugarstvo i obaveze. Jer kako i sami vole da kažu, oni nisu teniski klub, ONI SU TENISKA PORODICA.

(Visited 742 times, 1 visits today)