SVI SU ODUŠEVLJENI Vest o muralu obišla Srbiju, evo šta o svemu kažu inicijatori akcije (VIDEO)

Mnogi mediji u Srbiji u utorak i sredu objavili su vest o tome da je u Inđiji urađen mural legendardnom doktoru Miodragu Laziću. Svoje čitaoce o tome izvestili su mediji iz Beograda, Novog Sada, Niša…

Prvi je tu vest preneo Kurir na svom portalu, a potom su sledele objave na Blicu, portalu Luftika, Niški portal… Poslednji u nizu je ugledni Nedeljnik.

Mural je oslikao Dejan Ivanović Wuper, a inicijatori akcije su mladi aktivisti iz pokreta GrađanIN.Jedan od njih je Božidar Sudžum, koji ističe da je mural najmanje što su mogli da urade u znak zahvalnosti tom čoveku.

Do njegove smrti nismo znali ko je on, ni koliko je zadužio ovaj narod. Međutim, kada sam saznao da je preminuo, odgledao sam emisiju o njegovim delima i iskustvima iz rata devedestih godina. Moj prijatelj Strahinja Jovanović mi je predložio da organizujemo akciju oslikavanja murala. Pozvao je sugrađane preko društvenih mreža da nam se pridruže – priča za “Blic” Božidar Sudžum.

Image may contain: 2 people, including Божидар Суџум
Božidar Sudžum

Za nekoliko dana su, kaže on, pribavili sredstva i materijal i pozvali lokalnog umetnika Dejana Ivanovića Vupera da oslika mural. I za jedan dan pravo umetničko delo ulepšalo je ovaj miran grad u Sremu.

Strahinja Jovanović iz pokreta GrađanIN kaže za Nedeljnik.rs da su muralom želeli da isprave nepravdu po kojoj doktor Lazić nije bio dovoljno prepoznatljiv izvan Niša jer takvi ljudi, prema njegovim rečima, treba da posluže kao primer svima kako se voli zajednica i kako svako od nas može da doprinese tome da svet bude bolji.

Image may contain: Страхиња Јовановић, standing, beard and outdoor
Strahinja Jovanović

Svaka kriza na površinu izbaci heroje koji žive među nama, a takvih je mnogo. Usuđujem se da kažem da je sramota što se za doktora Lazu nije znalo toliko van Niša i tog okruga. Nadam se da će mural podstaći sve ljude da drugačije gledaju na neke stvari i da konačno krenemo da vrednujemo prave stvari”, kaže Strahinja Jovanović.

У бој крените јунаци сви… 🇷🇸

Objavljuje ГрађанИН u Srijeda, 22. travnja 2020.

Pored medija, fotografije murala završile su na brojnim stranicama, na kojima je više od 25.000 ljudi označilo da im se dopada mural doktoru Lazi.

Grupa mladih iz poketa “GrađanIN” organizovala je do sada još neke ulične akcije ali na ovu su, kažu, najviše ponosni.

Podsetimo, dr Miodrag Lazić bio je srpski primarijus, hirurg i književnik. Bio je ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Кrajini (juni 1991 – juli 1992) i Republici Srpskoj (sep. 1992- feb. 1996), za šta ga je Patrijarh srpski Pavle odlikovao ordenom Svetog Save. U ovom periodu je napisao autobiografsko delo “Dnevnik ratnog hirurga”. Hirurgiju je specijalizovao na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini, a nakon toga je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, potom se zapošljava na Hirurškoj klinici Кliničkog centra u Nišu. U periodu od 1991. do 1996. radio je kao ratni hirurg dobrovoljac.

(Visited 854 times, 1 visits today)