SVI SMO OVDE KUPOVALI Ovo je priča o jednom od najvećih preduzeća u Inđiji

Na svom vrhuncu, ovo preduzeće zapošljavalo je više od 700 radnika. Zahvaljujući širokoj mreži kooperanata, životi mnogih ljudi zavisili su od njega. Ne postoji stanovnik Inđije koji nije u kročio u lokale koji su na izlogu imali logo ovog preduzeća. Ovo je priča o Ukusu.

Ostaci Ukusa

Ukus je objedinjavao dve vrste delatnosti. Primarna je bila trgovina, dok je ugostiteljstvo važilo za sekundarnu.

Nastanak Ukusa datira iz 1956. godine. Nije se slutilo da će početnih 36 zaposlenih i sedam prodavnica za 3 decenije narasti mnogostruko.  Četiri godine posle osnivanja Ukusu se pripaja preduzeće Univerzal sa svojih pet prodavnica, 30 radnika i magacinskim prostorom.

Ta godina predstavljala je prekretnicu u usponu Ukusa. Iste godine, u centru Inđije otvorena je moderna robna kuća, a na njenom ulazu stajalo je: prodavnica broj 15. Tih godina još neka preduzeća sa teritorije opštine Inđija postaju deo trgovinske imperije u usponu.

Desetu godišnjicu Ukusa proslavljalo je 273 radnika u 54 prodavnice. Za samo deceniju rada postao je osnovni snabdevač robe široke potrošnje.

Nekadašnja prodavnica Ukusa

Početak sedamdesetih doneo je talas modernizacije u preduzeće. Unapređeni su postojeći kapaciteti, dok se sa otvaranjem novih objekata sačekalo.

Ukus je imao pet organizacija udruženog rada: Mešovito-prehrambena, Tekstil, Transport, Gvožđar i Gradnja. Iz poslednja dva posle nekog vremena nastala je Tehnogradnja.

Na kraju 1984. godine Ukus je imao 229 prodavnica, 13.487 kvadratnih metara svog prostora i 633 zaposlena radnik

1979. godine preduzeće proširuje svoju delatnost i na ugostiteljstvo. Pripojen mu je hotel Central. Početkom osamdesetih počeo je da opada broj turista. Strani turisti čini li su između 3 i 6%, zavisno od godine.

Kraj 1987. pečat Ukusa stajao je u radnim knjižicama 780 radnika.

Preduzeće nije izbeglo talas privatizacije i više ne postoji u obliku po kojem ga pamte mnogi stariji Inđinčani.

(Visited 2,284 times, 1 visits today)