SVETSKI DAN HIPERTENZIJE Laboratorija JUGOLAB daje popuste na preglede

Povodom Svetskog dana hipertenzije laboratorija JUGOLAB u Inđiji rešila je da za svojim korisnicima ponudi značajan popust na pojedine preglede.

U laborotariji koja se nalazi preko puta inđijskog Doma zdravlja moći ćete da uz 25% popusta obavite sledeće preglede: GLUKOZA, HOLESTEROL, UREA, KREATININ.

ŠTA JE HIPERTENZIJA?

Hipertenzija (visok krvni pritisak) je stanje u kome je krvni pritisak iznad 120/80 mmHg. Gornjipritisak(sistolni pritisak) zapravo je pritisak krvina zidove krvnih sudova u trenutkukada se srce kontrahuje, tj. pumpa krv, dok je donji pritisak (dijastolni pritisak) period kada se zid arterija opušta, a srce puni krvlju.

Krvni pritisak se najčešće postepeno povećava, pa bolesnik ne oseća simptome sve dok se ne pojavi neka od komplikacija hipertenzije kao što suinfarkt srca i infarkt mozga (moždani udar ili šlog). To je razlog zbog čega se hipertenzija naziva „tihim ubicom“. Nelečena ili loše regulisana hipertenzijamože da dovede do mnogih oboljenja srca. To su:disekcija aorte, koja može dovesti do aneurizme; hipertrofije (zadebljanja) leve komore srca i njenog uvećanja, poznate kao sportsko srce;

razvoj koronarne bolesti srca(angina pektoris), srčani udar (infarkt); moždani udar (infark mozga ili šlog).

U slučajevima kada krvni pritisak naglo poraste, a posebno kada postoje pridružene bolesti – ishod može biti fatalan. Zato je jako važno redovno kontrolisati krvni pritisak i stanje srca i krvnih sudova.

(Visited 105 times, 1 visits today)