Sremske šume pune tartufa

tartufe-bele

Poznavaoci i sakupljači gljiva, a naročito onih najskupljih i najizazovnijih, a to su tartufi lagano se spremaju za novu sezonu berbe.

Kako saznajemo, počev od meseca jula po šumama Srbije, ali i po Fruškoj gori i našoj sremskoj šumi ,,gori“ žargonski rečeno od tartufara. Svi izlaze na poznate terene, zajedno sa psima, dobro obučenim da namirišu ovu aromatičnu, retku i skupu gljivu koja raste na korenu drveća. Sremske šume, kao i Fruška gora, ali i šume Srbije obiluju tartufima.

Malo ljudi zna da je zapravo cela naša zemlja bogata ovom vrstom pečuraka. Ipak, poznato je da trgovina tartufima postaje sve unosnija, ali moglo bi se postaviti pitanje zašto? Obučeni psi tragaju za skupom gastronomskom poslasticom, a njihovi vlasnici ih čuvaju kao zlato, jer oni su sredstvo bez kojeg se ne može.

Ljubomir Mirković, gljivar iz Rume priča o ovoj vrsti mikoriza, što u doslovnom prevodu označava biljku koja raste na korenu drveća, pod zemljom i ističe da su tartufi cenjeni ponajviše u Italiji i Francuskoj, a koriste se u malim količinama za spravljanje aromatičnih vrsta jela. Italija je najveći potrošač i distributer tartufa u svetu, saznajemo nezvanično iz dobro obaveštenih izvora. Njihovu cenu zapravo i diktiraju Italijani i šverceri iz zemlje i inostranstva. cena crnih tartufa se kreće od 50-100 evra, a belih od 300-1500 evra.Tržište ovom vrstom robe je vrlo unosno i zato tartufari zadovoljno trljaju ruke kada je godina rodna. Takva vrsta tržišta podrazumeva i posebna pravila, a pošto se vodi stalna bitka za terene, moglo bi se reći da su ta pravila često surova.
Ljubomir Mirković, gljivar priča da se sve više ljudi iz okoline grabovačke šume u Sremu bavi tartufarstvom, te da ih ima ukupno 9 vrsta, ali je beli najtraženiji i najskuplji.

Opšte je poznato da oni koji uživaju u specifičnoj i aromatičnoj hrani koriste tartufe u pripremi kobasica, kulena i sira. Dovoljne su manje količine ovog prirodnog začinskog bilja da trpezu učine kraljevskom.

Jedno još treba reći, a tvrde iskusni tartufari, jug Srbije je još uvek nedovoljno istražena i nedovoljno iskorišćena zona na kojoj ima više tartufa nego što je ljudima inače poznato.

Preuzeto sa: tvfruskagora.rs

(Visited 633 times, 1 visits today)