SREĆAN BADNJI DAN

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Badnji dan koji je neizostavan deo božićnih običaja. Evo šta i kako danas rade domaćini u Srbiji, kada se unosi badnjak i kako se proslavlja Badnje veče… Srećni praznici!


Božić je veliki događaj za svakog vernika. Pravoslavci ovaj veliki hrišćanski praznik slave 7. januara, na dan koji označava rođenje Hristovo. Za njega su vezani mnogi običaji: ne ide se u goste, već se slavi u sopstvenoj kući. Hrišćani tradicionalno veruju da bi tog dana svi koji su u svađi trebalo da se izmire.

Badnji dan

Badnji dan je najstroži dan Božićnog posta. Po verovanju, na Badnji dan, već u ranu zoru, pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se odlazak u šumu po badnjak. Badnjak simbolički predstavlja ono drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini kada se Hrist rodio. Badnjak nagoveštava i drvo krsta Hristovog.

Badnjak se mora poseći sa tri snažna udarca. Vodi se računa da drvo prilikom pada padne direktno na zemlju. Ne sme se, dakle, zaustaviti na nekom drvetu. Kad se badnjak donese kući, uspravi se uz kuću, pored ulaznih vrata, gde stoji do uveče. Osim badnjaka, na Badnji dan domaćin peče pečenicu, a domaćica u toku dana u jedno sito stavi sve vrste žitarica, suvih šljiva, oraha i jabuka i to sve stoji u vrhu stola gde se večera. Ponegde sito stave pod sto, a ponegde kod ognjišta. Tim žitom posipaju se badnjak, slama ispod stola i položajnik.

Danas su običaji prilagođeni vremenu u kojem živimo, pa se badnjak najčešće kupuje na pijaci veče pre ili u samo jutro Božića, unosi u kuću i stavlja pored ili blizu slavske ikone.


(Visited 242 times, 1 visits today)