ŠKOLA ZA TRUDNICE Babica Rada Senjo dočekala hiljade beba, a danas je otvorila školu za trudnice

Gotovo da nema stanovnika inđijske opštine koji nije čuo za babicu Radu Senjo, koja je čitav svoj život provela pomažući budućim majkama oko porođaja i koja je na svet dočekala nekoliko hiljada beba.

Ova divna žena je svojim primerom pokazala kako se voli svoj posao, te je nakon odlaska u penziju odlučila da se i dalje bavi trudnicama i osnovala školu za trudnice. Humana i iznad svega požrtvovana, babica Rada i dalje donosi nadu i veru u dobre ljude.

S tim u vezi, danas od 17 časova se zvanično otvara Udruženje trudnica i porodilja-babica Rada, koje se nalazi na adresi Milana Tepića 26 u naselju Boško Buha u Inđiji.

-U sastavu udruženja postoji škola za trudnice , koja obuhvata psiho-fizičku pripremu za porođaj i roditeljstvo, gde trudnicama pričam o ishrani,o porođaju ,o tome kako da prepoznaju pravi momenat za odlazak u porodilište počinje priču ona i kaže:

-Pored škole za trudnice udruženje se bavi i patronažom, odnosno pružanjem pomoći oko kupanja bebe,obrade pupka i dojenja u kućnim uslovima. Škola za trudnice se održava 2 časa nedeljno ponedeljak i petak od 16 do 17:30 časova gde svaki put izmerim pritisak,poslušam otkucaje bebinog srca i pri tom osmotrim da li ima otoka na licu,rukama i nogama.

-Na svakom času radimo vežbe koje su prilagođene njihovom stanju i učimo tehniku disanja koju dovodimo do savršenstva-dišu kao jedna. Dok sve to radimo pričam im o prirodnom porođaju, o carskom rezu, o porođaju u epiduralnoj analgeziji ili o spinalnoj anesteziji za carski rez.

-Pričam o nezi i pripremi grudi za dojenje. Organizujem zajednički čas na kojem prisustvuju trudnice i njihovi partneri i podrška(majka, sestra…)

Foto: babica Rada

-Takođe na lutkama vežbamo kupanje bebe, obradu pupka, pravilno prepovijanje i učim ih kako staviti bebu na dojku poručuje na kraju ona i poziva sve majke i trudnice da dođu i nauče sve što je potrebno znati u trudnoći i nakon porođaja.

Humana i iznad svega požrtvovana babica Rada i dalje donosi nadu i veru u dobre ljude, a sve dok je tako ovaj svet je mnogo lepše mesto.

Preuzeto sa: pazovaindjijavesti.com

(Visited 374 times, 1 visits today)