SEZONA VIRUSA U JEKU Saznajte sve o virusima, najbolje se testirati posle 5 dana od pojave simptoma

U nastupajućem periodu očekuje nas prisustvo respiratornih virusa, kao što su influenza A i B (virus gripa), kao i RSV (respiratorni sincicijalni virus, koji se obično javlja od januara do marta).

S obzirom na to da ovi virusi mogu dati slične simptome sa COVID-19, u našu paletu testova uvrstili smo i kombinovane testove, na osnovu kojih se može utvrditi koji virus nosite.

Test je najbolje uraditi 5-7 dana od pojave simptoma.

Test se radi iz jednog uzorka brisa nosa (nazofaringeani bris).

Rezultat se izdaje za sat vremena..

Postoje dve vrste ovih kombinovanih testova:1. Covid 19 + Influenza A + Influenza B2. Covid 19 + Influenza A + Influenza B + RSV.

COVID-19 – ovaj virus je prepoznatljiv po tome što može da se prenosi i preko zaraženih koji nemaju nikakve simptome.

Virus gripa Influenza A – javlja se svake godine i može zaraziti sve uzraste, pri čemu najveći rizik od mogućih komplikacija imaju deca mlađa pd 2 godine, stariji od 65 i hronični bolesnici.

Virus gripa Influenza B – od ukupnog broja zaraženih, tri četvrtine razvije akutnu respiratornu bolest, dok jedna četvrtina zahteva lekarski nadzor. Godišnje umre između 300.000 i 650.000 ljudi zbog ove bolesti.

RSV je respiratorni sincicijalni virus, koji se obično javlja od januara do marta. Bolest može biti ozbiljna u nekim slučajevima, naročito u prenatalnom periodu i kod odojčadi kod kojih su ustanovljeni zdravstveni problemi, zatim kod starijih osoba, kao i kod hroničnih srčanih i plućnih bolesnika.

Cena kombinovanog testa sa 3 virusa iznosi 4000 dinara, dok test sa 4 virusa iznosi 4500 dinara.

Kombinovane testove možete uraditi u dve laboratorije u Novom Sadu (Bulevar Patrijarha Pavla 20 i Preradovićeva 22) i u laboratoriji u Subotici na adresi Izvorska 30.

Kontakt podatke naših laboratorija možete naći na https://www.jugolab.rs/kontakt

(Visited 29 times, 1 visits today)