SAVETI ZA ZDRAVLJE Broj obolelih od bronhijalne astme raste svakog dana, ovu su simptomi

Bronhijalna astma podrazumeva hroničnu upalu (inflamaciju) disajnih puteva koja dovodi do suženja disajnih puteva i pojave respiratornih tegoba. Broj obolelih od bronhijalne astme u našoj zemlji i svetu neprestano raste, kažu nam iz poliklinike Višnjevac.

Stalna upala disajnih puteva dovodi do povećane osetljivosti (hiperreaktivnosti) disajnih puteva na različite stimuluse, kao što su fizička aktivnost, alergijske supstance (alergeni), izlaganje duvanskom dimu  ili infekcije. Bronhijalna astma se može javiti u detinjstvu, kada je najčešće alergijskog porekla (alergijska astma), ali se može javiti i u odraslom dobu, kada se uglavnom javlja kod mladih žena i često je udružena sa gojaznošću.

Nekada je simptome bronhijalne astme teško razlikovati od simptoma hronične opstruktivne bolesti pluća, kod koje, za razliku od astme, postoji stalno suženje disajnih puteva.

Image result for bronhijalna astma

Najčešći simptomi astme su sviranje u grudima (vizing), otežano ili ubrzano disanje, osećaj nedostatka vazduha, kašalj (često noćni kašalj), iskašljavanje, neprijatnost u grudima, lupanje srca. Na razvoj astme utiču nasledni faktori (pojava bronhijalne astme ili drugih alergijskih bolesti u porodici), prdiružena alergijska kijavica (rinitis ili rinokonjuktivitis), ekcem, urtikarija, alergija na lekove ili hranu, izloženost duvanskom dimu (pasivno ili aktivno  pušenje), rana izloženost virusnim infekcijama u detinjstvu i gojaznost.

Najčešće dijagnostičke procedure podrezumevaju alergološke kožne probe na inhalacione i nutritivne alergene (kožne probe na alergene), spirometrija uz primenu bronhodilatacijskog testa, detekciju specifičnih antitela (IgE) u krvi,

Kako je astma hronična inflamatorna bolest lečenje se sprovodi dugotrajnom primenom antiinflamatornih lekova, dok se za smanjenje povremeno prisutnih simptoma koriste bronhodilatatori. Cilj lečenja astme je adekvatna kontrola simptoma, smanjenje rizika od ponavljanja faza pogoršanja (egzacerbacije), održavanje normalne plućne funkcije, održavanje normalne funkcionalnosti i kvaliteta života.

Savetuje se da osobe obolele od astme uvek sa sobom nose pumpicu pošto se napad astme ponekad može desiti iznenada na javnom mestu, u školi ili tokom fizičkih aktivnosti.

(Visited 196 times, 1 visits today)