SAVETI LEKARA Tri razloga zbog kojih je važno da uradite sistematski pregled

Sistematski pregledi se često smatraju nepotrebnim, napornim i skupim. Ako smo zdravi, pa zašto bismo išli kod doktora? I ako odemo, on će nam postavljati puno pitanja: kako živimo, da li vežbamo, šta jedemo, šta nas boli… Moraćemo da mislimo o bolesti, da tražimo šta nam fali, a kome to prija?! Plus, sva ta snimanja i preglede treba još i platiti! I naći vreme za sedenje po ordinacijama! Istina je zapravo potpuno drugačija. 

Image result for dr višnjevac indjija

Potreba za redovnim sistematskim pregledima raste sa godinama života, ali glavni fokus je na vašem ličnom medicinskom profilu, u kojem na izbor pretraga koje će se raditi ne utiču samo uzrast i pol, već i medicinska porodična i lična istorija, kao i drugi faktori rizika kojima ste izloženi. U našoj ustanovi rade se medicinske procedure koje se preporučuju za rutiski skrining i ne dovode do potencijlnih rizika po zdravlje.

Na primer, CT celog tela, iako može biti koristan, ne radi se u okviru sistematskih pregleda zbog izlaganja X-zracima, već samo ako postoje medicinske indikacije na koje ukažu druge skrining metode, koje se rutinski koriste i bezbedne su, kao što je ultrazvuk.

Kompletan sistematski pregled u Inđiji možete obaviti u poklilinici Dr Višnjevac, a to obuhvata pregled stomaka, štitaste žlezde, analizu krvi i opšti pregled sa EKG-om, a uz to moguće je obaviti pregled materice ili dojke.

Image result for dr višnjevac indjija

ZAŠTO JE SISTEMATSKI VAŽAN?

1. Životni vek je duži, kvalitet života bolji

Ljudi koji polažu na prevetivu i sistematske preglede imaju duži životni vek, bolji kvalitet života, vitalniji su i manje vremena provode u bolnicama i na rehabilitaciji, pokazuju studije u zemljama koje ozbiljno investiraju u prevetivu i sistematske preglede (Švedska, Norveška, Danska, Japan…). Sa sistematskim pregledima je dobro početi već sa 25-30 godina, a redovni sistematski pregledi omogućuju da se mngoge bolesti spreče ili otkriju na vreme, kada je izlečenje moguće.

2. Sistematski pregled je naučno zasnovan i osmišljen set pretraga 

Sistematski pregled ima za cilj da uz najmanji stres za pacijenta i uz optimalno ulaganje njegovih resursa dobije najviše informacija o njegovom zdaravstenom stanju. Naši programi, uz minimalan broj pregleda i analiza, daju maksimalan skrining pacijenta i potpune informacije o njegovom zdaravstvenom stanju i potencijalnim rizicima po njegovo zdravlje. 

3. I najjači rade sistematski!

Služba za medije fudbalskog kluba Real Madrid objavila je u julu da su šampioni Lige šampiona i LaLa lige obavili sistematski pregled da bi se spremili za novu sezonu. Testovi su uključivali laboratorijske testove krvi i urina, antropometriju, testove funkcionisanja mišića i kostiju i potpuni kardiološki pregled ( ultrazvuk, EKG I test opterećanja srca).

izvor: balmedic

(Visited 246 times, 1 visits today)