SARA MILOŠEVIĆ – osvaja svetske nagrade iz nauke, svira klavir, trenira odbojku i uči dva strana jezika

Ime Sаre Milošević verovаtno se već nаlаzi nа rаdаru mnogih svetskih fаkultetа. Kаko i ne bi, kаdа je sаmo sа 17 godinа zа svoj istrаživаčki rаd dobilа nаgrаdu Svetskog zаvodа zа intelektuаlnu svojinu.

Prošle godine učestvovаlа je nа skupu mlаdih nаučnikа u Moskvi, а iskreno se nаdа će rаdom zаslužiti dа joj u pаsoš bude udаren i pečаt Indonezije, zemlje kojа će sledećа biti domаćin mlаdim ljudimа koji će promeniti nаš svet.

RAZGOVOR SA SAROM MILOŠEVIĆ

Разговор са Саром Милошевић

ОНА ЈЕ БУДУЋНОСТ СВЕТСКЕ НАУКЕ? Име Саре Милошевић вероватно се већ налази на радару многих светских факултета. ? Како и не би, када је са само 17 година за свој истраживачки рад добила награду Светског завода за интелектуалну својину. ?? Прошле године учествовала је на скупу младих научника у Москви, а искрено се нада ће радом заслужити да јој у пасош буде ударен и печат Индонезије, земље која ће следећа бити домаћин младим људима који ће променити наш свет ? Пред вама је емисија са Саром Милошевић, ученицом трећег разреда Гимназије у Инђији.

Objavljuje Inđijativa u Subota, 26. siječnja 2019.

Sara pohađa treći razred Gimnazije u Inđiji. Naravno, odličan je đak. Iako je jednako uspešna u svim predmetima, najviše simpatija gaji prema prirodnim naukama.

-Redovno učestvujem na takmičenjima. Počela sam da se takmičim još u nižim razredima, i u četvrtom razredu sam išla na okružno takmičenje iz matematike gde sam osvojila treće mesto. U petom razredu sam osvojila drugo mesto na okružnom iz lingvistike i prvo mesto na okružnom iz biologije što je ujedno i najviši mogući rang takmičenja. U šestom razredu sam takođe postigla iste rezultate kao i u petom – prvo mesto na okružnom iz biologije i drugo mesto na okružnom iz srpskog. U sedmom razredu sam osvojila drugo mesto na opštinskom takmičenju iz lingvistike, drugo mesto na okružnom iz biologije i drugo mesto na okružnom iz hemije. Dobitnik sam Svetosavske povelje kao jedini učenik osnovnih i srednjih škola u opštini Inđiji za 2015/2016 godinu, priča nam Sara.

Svojim uspehom ostvarila je učešće na republičkom takmičenju iz biologije i hemije. U osmom razredu osvojila  je  drugu nagradu na republičkom takmičenju iz hemije. Retko koji naučni seminar koji okuplja mlade naučnike može da prođe bez njenog imena.

-Bila sam učesnik Vinčinih naučionica 2014, 2015 i 2016 u sklopu radionica „Od koske do ekološke metle“,  „Koncentriši se na proteine“ i „Primena ljuštura školjki u prečišćavanju voda“. Polaznik sam Regionalnog centra za talente Beograd II u oblasti hemije i biologije. Napisala sam tri istaživačka rada. Prvi je pod nazivom „Određivanje sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima“ sa kojim sam osvojila drugo mesto na Republičkoj smotri istraživačkih radova iz oblasti hemije, 2016. godine. Drugi je „Zovem se narandžasto:sinteza azo boja i proučavanje njihovih interakcija sa rastvorima“ sa kojim sam osvojila treće mesto na Državnoj smotri istraživačkih radova iz oblasti life science i prvo mesto na Republičkoj smotri istraživačkih radova iz oblasti hemije, 2017. godine, kaže nam 17-godišnja naučnica, pred kojom je blistava karijera, i dodaje:

ONA JE BUDUĆNOST NAUKE Sari Milošević uručena nagrada “Ličnost godine” (VIDEO)

Već dve godine pohađam seminar hemije u Petnici. Ove godine sam imala priliku da uradim svoj prvi samostalni projekat tamo, pod nazivom „Modifikovani silikatni aerogel kao prečišćivač vode od fenola“.

Poslednji istraživački rad doneo joj je mnoga priznanja, i zbog kojih će zlatnim slovima biti upisana u istoriju inđijske nauke, ali i samog mesta.

Sa trećim radom pod nazivom „Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena“ osvojila sam osvojila prvo mesto na Državnoj smotri istraživačkih radova iz oblasti fizike i srebrnu medalju na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika (eng. International Conference of Young Scientists) u oblasti inženjering. Na Internacionalnom festivalu nauke u Moskvi, sa istim radom osvojila sam nagradu za uspešnog mladog istraživača, nabraja nam Sara svoje uspehe, zaboravivši na onaj najbitniji. Nagradu Svetskog zavoda za intelektualnu svojinu koju je dobila sredinom novembra.

Kada skine beli mantil, Sara je obična devojka kao i većina drugih. Druži se sa prijateljima, gleda filmove, čita knjige…

Vrlo rado delim svoj znanje sa drugima i uživam u različitim diskusijama o temama koje me zanimaju, što me je navelo da poslednje tri godine volontiram i predstavljam svoju školu kao učesnik Noći istraživača. Vedrog sam duha i silno uživam u komedijama, filmskim i pozorišnim. Jedna od najdražih predstava mi je mjuzikl „Cigani lete u nebo“. Treniram odbojku već devet godina. Nalazim se na poziciji tehničara. U slobodno vreme volim da čitam različite knjige ili gledam filmove u bioskopu sa prijateljima. Omiljena knjiga mi je „Autostoperski vodič kroz galaksiju“ Daglasa Adamsa. Obožavam muziku. Umem da sviram klavir, a u trenutno učim da sviram gitaru, objašnjava nam Sara kako provodi svoje slobodno vreme.

Mi se pitamo kako uopšte uspeva da postigne sve to. Njen dan kao da traje duže od 24 časa.

Trudim se da popunim svaki delić slobodnog vremena jer ne volim da sam neorganizovana i da budem besposlena. Tečno govorim engleski jezik i poslednje tri godine za vreme letnjeg raspusta provodim dve nedelje na međunarodnom kampu u Grčkoj. Učim nemački jezik, uskoro planiram da počnem i sa učenjem francuskog. Snalazim se u raznovrsnim informatičkim programima.

Iako će se mnogi fakulteti boriti da ona studira kod njih, Sara i dalje nije sigurna gde će nastaviti školovanje.

-Još uvek nisam odlučila šta ću studirati, ali s obzirom na moja interesovanja, sigurno će biti nešto vezano za prirodne nauke, poput biohemije ili tehnologije (hemijski inženjering), zaključuje Sara razgovor za naš portal.

(Visited 478 times, 1 visits today)