Reportaža o Bojanu Kovačeviću, strip crtaču iz Inđije

kovacevic bojan, strip crtac

U Srbiji anonimus, u Belgiji zvezda.

Za jedne – zemlja čokolade i piva. Za druge – zemlja sa najviše terorista po glavi stanovnika priključenih Islamskoj državi . Za treće – sedište Evropske unije i NATO-a. Za četvrte – Belgija je zemlja stripa. Koliko Belgijanci cene „devetu umetnost“ govori podatak da pojedini stripovi imaju tiraž veći od nekoliko stotina hiljada, a da se strip izučava kao predmet na pojedinim univerzitetima. Takođe, strip je zvaničan predmet i da jednom od najčuvenijih svetskih univerziteta, pariskoj Sorboni.

Poređenja radi, najprodavanija knjiga u Srbiji u poslednjoj deceniji prodata je u 200.000 primeraka. Strip zauzima centralno mesto na kulturnoj sceni jedne od 12 kraljevina na Starom kontinentu, a najbolju sporednu ulogu na toj sceni igraju umetnici iz Srbije. U Belgiji su prave strip zvezde , a u Srbiji za većinu ljudi anonimusi. Jedan od njih je i Bojan Kovačević, crtač iz Inđije.

Život 60-godišnjeg člana treće generacije srpskih crtača, može da se podeli na isti način kao stranica u stripu. Tri kaiša sa po tri sličice. Prvi kaiš njegovog vremeplova počeo je rođenjem u Inđiji, a završio sa dobijanjem diplome srednje škole. 
Pobeda na strip konkursu „Dečijih novina“ iz Gornjeg Milanovca 1979. godine sa radom „Nikoletina Bursać“, označila je prelazak na drugi.
Najpoznatiji lik jednog od najvećih srpskih pisaca omogućio mu je ulazak na scenu, koja je u tom trenutku bila u velikoj ekspanziji, i u svetu i u Jugoslaviji. Od tada, pa do početka građanskog rata u državi, nacrtao je nekoliko različitih stripova za domaće izdavače. Ta sličica svog vremeplova mu je najdraža, i da ima tu mogućnost, vratio bi se u nju i nikada je ne bi završio. Poslednji građanski rat na tlu Evrope primorao ga je da počne sa iscrtavanjem druge sličice. Nju su obeležile sankcije i nemogućnost da pokaže svoj vanserijski talenat.

strip artica

Strip “Arctica”

Povremeno je radio za pojedine strane izdavače, ali zbog sankcija njegovo ime se nikad nije našlo na naslovnoj strani, uz imena scenariste i koloriste. Petooktobarskom revolucijom i ukidanjem sankcija, stekli su se uslovi za prelazak na treću sličicu. Iako su mu devedesete „pojele“ najbolje godine života, sa velikom željom i velikim očekivanjima počeo je crtanje sličice u kojoj se nalazi i dan danas, i koju namerava da crta sve dok ruka ne „otpadne“.
Za njega, crtanje je najlepši posao na svetu. Jedina stvar koja ga u tome plaši jeste – manija. Kopiranje samog sebe. Kada do toga dođe, inspiraciju traži u svetu oko sebe. Najviše u porodici.
Pre nekoliko godina na ulici u Avru njega i scenaristu zaustavio je policajac i tražio „selfi“. Četiri godine posle, opet su se sreli oči u oči. Ali sada 230km dalje, na sajmu stripa u Angulemu, najvećem u Evropi. Bojan je bio počasni gost, a policajac je došao da mu se potpiše na najnoviji broj stripa.
Način rada mu je totalno drugačiji od drugih. Kada mu scenarista pošalje priču, desi se da po nekoliko nedelja ni ne pogleda istu. A kada se crvena lampica upali, zatvori se u sobu, i narednih mesec dana se druži samo sa perom i papirom. Ponekad, to druženje traje i 16 sati dnevno. Digitalnu tehnologiju koristi samo u dizajniranju pozadine.
I pored toga što je internet najveća baza informacija na svetu, on i dalje s vremena na vreme traži po policama gradske biblioteke. Kolekcija knjiga broji mu više od 1000 ,a takođe u njegovoj arhivi ima i više od 100 VHS kaseta nasnimljenih za potrebe crtanja. 
Po njegovom mišljenju, svaki dobar crtač mora da bude kompletna ličnost, jer sve što postoji u filmu, postoji u stripi. Samo što crtač mora da bude i režiser, i glumac, i kostimograf, i scenograf.
Najviše uživa u crtanju istorijskih stripova, a najmanje naučno-fantastičnih. No, poslednjih osam godina radi na jedinom naučno-fantastičnom stripu koji govori o možda najvećem problemu na planeti zemlji – nestašici pijaće vode. Upravo mu je „Arktika“ donela popularnost, a pojedini stripovi su ugledali svetlost dana i preko bare, tj. u SAD i Kanadi.

Iako ima 60-godina i spada u grupu penzionera “devete” umetnosti, Bojan nema nameru da prestane da izlazi i drugog kaiša svog života. Jer crtanje je njegov život.

Autor teksta: Strahinja Jovanović

(Visited 423 times, 1 visits today)