PROŠLO JE 26 GODINA Ispovest Inđinčanke koja sumnja da su joj ukrali dete iz porodilišta u S. Mitrovici

Milka Kreća jedna je od mnogobrojnih majki u Srbiji kojoj glas zadrhti, a oči se napune suzama kada se seti svog prvog porođaja jer joj je na njemu, navodno, preminulo dete.

Milka živi u Inđiji i ima ćerku Zoricu, ali ne odustaje od beskonačno jake želje da pronađe svog sina. Veruje da joj je dete ukradeno pre 26 godina u bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Ona za Telegraf.rs priča da je zatrudnela 1993. godine i da joj je trudnoća vođena u Inđiji. Iz nekog razloga, Milki dosad nepoznatog, 6 dana pre porođaja, poslata je u Opštu bolnicu Sremska Mitrovica.

– Kada sam stigla tamo, nisam ni slutila šta ću da doživim – započinje svoju tragičnu priču naša sagovornica.

Milka sa ćerkom foto: privatna arhiva

Kaže da su 19. decembra te 1993. odveli nju i još jednu trudnicu u porođajnu salu.

– Rodila sam živo muško dete tog dana. Videla sam ga, ono je zaplakalo. Odveli su ga od mene i dali mi jak sedativ. Tada je došla jedna medicinska sestra i dala mi neki papir da potpišem. Pitala sam šta je to, a ona je rekla: “Samo potpiši”, što sam jedva uradila a odmah nakon toga zaspala – priseća se Milka.

Već sutradan se najsrećniji momenat u njenom životu pretvorio u traumu. Doktor je zove u svoju kancelariju i saopštava: “Vaša beba se udavila tokom porođaja, omotala joj se pupčana vrpca oko vrata”.

– Na moje pitanje kako to kad sam čula plač bebe i videla živo muško dete, doktor je ćutao. Na drugo pitanje – šta sam potpisala nakon porođaja – opet je ćutao. Nije mi dao da vidim te papire. Naravno, moj tadašnji suprug i ja tražili smo da vidimo bebu i da je sahranimo, ali su nam rekli ono što govore svima: “Mladi ste, imaćete još dece, mi ćemo snositi troškove sahrane” – priča Kreća kojoj je i danas podjednako teško kao i pre 26 godina.

Žena koja se porađala u sali sa Milkom rodila je devojčicu. I njena beba je, kaže naša sagovornica “navodno umrla”.

– Upisali su da je moj sin, koji je trebalo da se zove Milan, rođen 20. decembra 1993. u 00.30, a ne 19. decembra 23.00 sati, kada je zaista došao na svet. Prijavljen je 7 dana nakon rođenja u matičnu službu kao mrtvorođena beba, iako se preminula deca prijavljuju 24 sata nakon rođenja – kaže Inđijka koja je, kako kaže, već tada ima razloga da sumnja u to da je njeno dete preminulo.

Sumnja je postajala jača nakon što je videla da je u knjizi porođajnog protokola ubačena između datuma 16. i 18. decembar, iako se porodila 20.

Milka Kreća

Izbrisano ime jedne porodilje u knjizi protokola i upisano je Milkino, Foto: Privatna arhiva

– U toj knjizi ubačena sam između Gordane koja se porodila 16. decembra i Svetlane koja se porodila 18. Preko imena jedne majke bila je prelepljena bela nalepnica i upisano je moje ime – priča Milka.

Milka Kreća
Otvoreno pismo direktoru Opšte bolnice Sremska Mitrovica, Foto: Privatna arhiva

Na pitanje zašto je ovo urađeno, nije dobila odgovor, a kucala je na mnoga vrata. Slala je otvoreno pismo direktoru Opšte bolnice Sremska Mitrovica, obraćala mu se pismeno, ali, kaže, pravih odgovora nije bilo.

– Beba je poslata na sahranjivanje, ali ipak… Nikada nisam dobila odgovor na pitanje gde je moje dete sahranjeno. Pošto na groblje na koje je navodno poslato nikad nije stiglo – navodi ona.

Milka Kreća

Milka se obraćala i načelniku Službe za ginekologiju, Foto: Privatna arhiva

U Arhivu Srema, napominje, takođe nema nikakvih dokumenata od 1992. godine.

– Sva dokumentacija koju bolnica krije je tamo. I to ne u arhivu bolnice nego baš na ginekologiji. Zašto bolnica drži dokumentaciju na ginekologiji sve ove godine? – pita se naša sagovornica.

NEMA GINEKOLOŠKOG KARTONA

Milka priznaje da se u potragu za svojim sinom upustila pre nekoliko godina.

– Otišla sam u Inđiju da tražim svoj ginekološki karton, jer mi je tamo vođena trudnoća. Rekli su mi da mog kartona nema. Ne znaju šta se desilo sa njim. Kako to da je baš moj karton nestao? Tek sad mi je jasno zašto sam poslata toliko dana pre porođaja u bolnicu i to bez bolova i znakova za porođaj.

(Visited 1,675 times, 1 visits today)