PREVARA DECENIJE Inđinčani u strahu, kupili skupocen nameštaj, a radnja se zatvorila preko noći

Stotine građana širom Srbije koji nisu dobili nameštaj od kompanije “Nefa”, a platili su ga, teško da će biti obeštećeni, tvrde poznavaoci prilika na srpskom tržištu, ali i prodavci u ovoj ruskoj kompaniji čiji su vlasnici preko noći zatvorili proizvodnju i prodaju u Srbiji, i na ulici ostavili 550 radnika.

Ko je nešto uspeo da uzme iz salona širom Srbije ili magacina, dobro je prošao. Ko nije, teško da će i moći. Nameštaj je već razgrabljen, a u glavnom magacinu u Beogradu ceo asortiman je zaplenio vlasnik magacina jer mu Rusi nisu platili zakup. Tako je praktično ugašena nada za obeštećenje na taj način – kaže za “Blic Biznis” direktor jednog od ukupno 34 prodajna salona “Nefa” nameštaja u Srbiji.

A nameštaj su grabili i kupci i prodavci. Kako saznajemo, prodavci su od svojih direktora dobili poruku da uzmu nešto od nameštaja i da na taj način nadoknade neisplaćene zarade.

U međuvremenu su za problem u firmi saznali i kupci kojima nameštaj nije isporučen, pa su i oni pojurili u prodajne salone. O problemima iz “Nefa” nameštaja ih niko nije prethodno obavestio.

Oni koji nisu znali za glavni magacin na Voždovcu išli su u direkciju ove ruske firme na Novom Beogradu. Kako je “Blic Biznis” pisao, tamo im je koordinator prodaje u “Nefa” nameštaju rekao da firma nema ni novac ni nameštaj.

To je izazvalo toliko ogorčenje građana da su pojedinci uzimali inventar iz kancelarije u koju su došli i nosili ga kući. O tome više možete pročitati OVDE.

Rok isporuke, inače, bio je 40 dana, a mogućnosti plaćanja su bile višestuke od plaćanja kešom do odloženog plaćanja čekovima i kreditnim karticama.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović, ponovio je za “Blic Biznis” da prevareni kupci nemaju mnogo nade da će dobiti plaćeni i poručeni nameštaj ili vratiti novac.

– Jedino ako “Spilit” (ruska firma u čijem je portfoliju i “Nefa nameštaj”) ima pravnog naslednika kupci bi mogli da očekuju da neće ostati bez novca ili nameštaja. U suprotnom, fabrika će otići u stečaj, a dalje je sve neizvesno, jer je pitanje kolika će uopšte biti ta stečajna masa. Reč je o klasičnoj priči sa sumnjivim stranim investitorima. Slično je bilo i sa “Hendijem” koji su se reklamirali kao najjeftiniji da bi preko noći pobegli iz zemlje. Strani investitori u takvim situacijama unapred naprave računicu koliko su uložili para, a koliko će izvući para i profitirati prevarom klijenata i radnika – naglasio je Papović.

“Spilit” je u Vranje stigao 2017. godine i započeo proizvodnju nameštaja u pogonima “Jumka”, kojima danas takođe duguju novac za zakup. U februaru ove ova ruska kompanija je otvorila novi pogon u Somboru.

U Srbiji imaju 34 prodajna salona, isključivo u tržnim centrima.


(Visited 2,640 times, 1 visits today)