Pogledajte predstavu “Terorizam” 02. juna u KC Inđija!

predstava terorizam

Reč reditelja

“i naivno bi bilo misliti da je bomba na aerodromu postavljena zbog političara ili naučnika. Bomba je zbog svih, zbog svih koji sada ovde sede, jer kada ginu nevini, obični, ni za šta krivi ljudi, to je još strašnije od pogibije nekakve važne ličnosti. Ako ginu najobičniji ljudi, i to što češće i u što većem broju, ako ginu ne u ratu, već u svojim kućama, u avionima ili na putu ka poslu, država se menja sama od sebe, i političari sa svojom beskorisnom politikom, i naučnici sa svojom učenošću, odlaze do đavola…”

Živimo u svetu u kom se strah od terorizma širi poput virusa. Svakodnevno smo bombardovani fotografijama, snimcima i vestima o terorističkim napadima širom sveta tako da se strah uvukao čak i u naše domove, u naše glave. Braća Presnjakov se bave ovom temom  na drugačiji način. Predstava počinje jednom situacijom koja nam je svima poznata kada se spomene terorizam: Bomba na aerodromu. Ali u svakoj od narednih scena oni dokazuju da je bomba u našoj glavi i da će pre ili kasnije eksplodirati. Kroz niz, naizgled, nepovezanih scena shvatamo kako taj strah putuje od radnog mesta, preko ulice do spavaće sobe. To više nije strah od nekih terorista opasanih bombama, to je strah od suočavanja sa samim sobom.

Momčilo Miljković

Pisci dramskog teksta “Terorizam” su ruski pisci Vladimir i Oleg Presnjakov, scenaristi i reditelji.  Ova drama je snažna crno-humoristična komedija o terorizmu u našoj svakodnevici i sastoji se od šest scena, koje nam na suptilan način pokazuju kako svako od nas može biti odgovoran za nesreće koje nas okružuju.

SINOPSIS

U prvoj sceni su putnici na aerodromu koji pričaju o podmetnutoj bombi. U drugoj sceni vidimo dvoje ljubavnika u krevetu, muškarca i ženu koji pokušavaju da uživaju u svom ljubavničkom odnosu. U trećoj sceni radnici u kancelarili se prepriu, dok jedan od njihovih kolega visi obešen u sobi namenjenoj za predah na poslu. Četvrtu scenu čine dve bake koje sede na klupi, žale se jedna drugoj i ismevaju čoveka koji sedi na klupi do njih. U petoj sceni vatrogasci u svojoj stanici pričaju o svom pozivu i svemu što on sa sobom neminovno nosi. U šestoj i poslednjoj sceni, putnici sa početka predstave, sada su u avionu i konačno su spremni za poletanje.

Do kraja predstave shvatamo da vezu između svih ovih scena predstavlja zapravo jedan lik, jedan čovek, koji snosi odgovornost kako za svoju, tako i za sudbinu svih drugih likova.

Predstava će se odigrati u Kulturnom Centru Inđija, 02. juna sa početkom u 20 časova!

(Visited 34 times, 1 visits today)