PLASTENICI ZA 8 PORODICA Gak razgovorao sa poljoprivrednicima o tome kako da unaprede gazdinstva

Porodica Milišić u Čortanovcima jedna je od 8 izbegličkih porodica sa teritorije opštine Inđija koje su dobile sredstva za nabavku plastenika na konkursu pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, a potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević istakao je veliku brigu koju ta vlada pokazuje prethodne tri i po godine u odnosu na izbegličku populaciju u Vojvodini.

Za ekonomsko osnaživanje takvih porodica, naime, obezbeđeno je 34,5 miliona dinara, samo u 2019. godini 12 miliona dinara, a Milićević je izrazio uverenje da će Pokrajinska vlada četvorogodišnji mandat zaokružiti sa ukupno 50 miliona za tu namenu.

Pokrajina izbegličkoj populaciji pomaže kroz različite mere, od stambenog zbrinjavanja – kupovine kuća i nabavke građevinskog materijala, za šta su pomoć dobile 1253 izbegličke porodice, do pomoći za nabavku plastenika, poljoprivrednih mašina, razvoj pčelarstva.

Tu su takođe i jednokratna finansijska pomoć za srednjoškolce i studente, a od prošle godine i nova mera ekonomskog osnaživanja žena iz izbegličkih porodica.

Imamo sveobuhvatan paket mera usmerenih ka izbegličkoj i raseljeničkoj populaciji, koje treba da doprinesu njihovom ekonomskom osnaživanju kroz samostalno privređivanje i punoj integraciji u društvo“, kazao je Milićević i naveo da će se sa tim merama nastaviti dokle god u Srbiji i AP Vojodini bude ljudi koji su registrovani kao izbegli i raseljeni.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak kazao je da će pomoć Pokrajine izbegličkim porodicama u opštini Inđija, koja je procentualno prihvatila najviše izbeglog i raseljenog stanovništva, pomoći finansijskom osnaživanju lokalnog stanovništva.

Gak je sa korisnicima sredstava Fonda danas je razgovarao o tome kako da registruju svoja poljoprivredna gazdinstva i ostvare prava na druge subvencije.

„Kada govorimo o poljoprivredi, naša Agencija za ruralni razvoj stoji na raspolaganju svim licima koji registrovanjem poljoprivrednog gazdinstav mogu ostvariti mnoge povoljnosti na raspisanim konkursima, kako na lokalnom tako i na višim instancama“, rekao je Gak dodajući da je Opština Inđija ove godine uručila preko 35 miliona dinara za poljoprivredne proizvođače.

(Visited 426 times, 1 visits today)