Otvaranje izložbe slika Daniela Jakimovskog pod nazivom „Religija bakra“

Daniel Jakimovski RELIGIJA BAKRA

U petak, 11. avgusta 2017. godine u 19.00 sati u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Cara Dušana 3, biće otvorena izložba slika Daniela Jakimovskog pod nazivom „Religija bakra“.

Izložbu možete posetiti svakog radnog dana u terminima od 10 do 19 sati.

O izložbi

“Apstraktni ekspresionizam Daniela Jakimovskog je gestualan i jasan. U njegovom slikarstvu dominira ahromatska paleta sa tek ponegde jarko crvenim intervencijama. Kroz slike koje imaju monumentalni karakter, autor preispituje prazninu kao suštinu stvari. Odsustvo predmeta ne znači odsustvo smisla. Antički pisci su tvrdili da je vazduh duša kosmosa i pojedinačnih bića. Napor umetnika da se oslobodi fizičke stvarnosti, proističe iz rudnika. To malo vazduha, što je zarobljeno u zemljanom džepu, omogućava veliku transformaciju. Da ne bude zabune, ovde se prelazak iz jednog oblika u drugi, ne odnosi na konkretnu rudu, već na bespredmetnost kao najviši stepen doživljaja stvari.” (Dr Uglješa Colić)

O autoru

Daniel Jakimovski, rođen je u Boru 1988. godine. Osnovne akademske studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, odsek-slikarstvo, završio 2015. godine. Master studije na istom fakultetu završio 2016. godine u klasi prof. Katarine Đorđević.
Učesnik na 29. Prolećnom likovnom salonu u Aleksincu (2015), XVIII Bijenale studentskog crteža Srbije. Izlagao na izložbi ikona u Aleksincu, Centar za kulturu i umetnost-galerija 2.
U galeriji DAN izlagao na izložbi mozaika i zgrafita, kao i u Knjaževcu-Galerija Zavičajnog muzeja. Učesnik studentske izložbe u koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Nišu. Na izložbi studenata master akademskih studija u Paviljonu nagrađen za najbolji master rad (2016). Izlagao u Domu kulture u Knjaževcu, učesnik na kolektivnoj izložbi Naša Mladost u Kragujevcu. Učesnik likovne kolonije „Art To Go Jazzy“ u sklopu festivala Nišville 2016. godine. Iste godine učestvovao na Osten bijenalu crteža u Skoplju.

Samostalna izlaganja:
Pirot-galerija Čedomir Krstić, 2017,
Bor-Galerija Muzeja rudarstva i metalurgije 2017,
Futog-Galerija KC Mladost, 2017.
Smederevska Palanka-Memorijalna galerija „Dušan Starčević“, 2017.

Kuća Vojnovića
11 – 23. avgust 2017.

Preuzeto sa: kcindjija.com

(Visited 73 times, 1 visits today)