Noć istraživača 2018, Inđija: Istražuj kroz noć, u znanju je moć!

Pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“ u petak, 28. septembra, u centru Inđije održaće se manifestacija Noć istraživača. U periodu od 16 do 20 časova svi zainteresovani imaće prilike da se bliže upoznaju sa poslom naučnika i istraživača i da vide zanimljive postavke iz različitih naučnih oblasti.

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova održaće se 13. Noć istraživača, a u Srbiji u trinaest gradova-između ostalih i u Inđiji.

„Sadržaji Noći istraživača su atraktivni, interaktivni, prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju prethodno stručno obrazovanje. Osim toga, pružaju jedinstvenu priliku za druženje sa našim naučnicima-istraživačima na najrazličitije načine, koji će vam otkriti kako nauka utiče na naš svakodnevni život. Svake godine prikazujemo i približavamo druge nauke i istraživače da bismo pokazali raznovrsnost ali i međusobnu povezanost različitih nauka u Srbiji. Istovremeno uključujemo i male istraživače iz lokalnih osnovnih i srednjih škola koji maštaju da jednog dana postanu naučnici i razvijamo njihov istraživački duh. Ne moraju da postanu istraživači kada porastu, ali želimo da nastave da istražuju i da ne izgube dečju znatiželju tokom odrastanja“, rekla je dr Sanja Vasić, lokalna koordinatorka Noći istraživača za Inđiju.

U toku Noći istraživača imaćemo priliku da vidimo čudesni svet gljiva, čućemo zašto list zovu savršenom fabrikom, biće prikazana postavka Teslinih pronalazaka, videćemo kako funkcioniše solarni sistem, upoznaćemo se sa starorimskim nalazištima na teritoriji inđijske opštine i još mnogo drugih, zanimljivih postavki i eksperimenata.

Koordinator Kancelarije za mlade Dragan Surla rekao je da je veoma važno da se mladi što ranije i što češće susreću sa naukom. „Zainteresovanost mladih za nauku je prvi korak ka njihovom opredeljivanju da se ozbiljno bave naučnim istraživanjima. Verujem da ćemo atraktivnim pristupom privući veliki broj mladih koji će se, prilikom biranja šta da studiraju, opredeliti za jednu od naučnih disciplina i to će predstavljati naš veliki uspeh“, istakao je Surla.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.

(Visited 120 times, 1 visits today)