NEKAD I SAD Kako je grupa Sasana samoinicijativno uredila binu u Domu kulture? (VIDEO)

Zahvaljujući volji i entuzijazmu grupi pojedinaca iz Novih Karlovaca, tamošnji Dom kulture može da se pohvali činjenicom da ima najlepšu binu u inđijskoj opštini, a i šire. Više o tome razgovarali smo sa Ričardom Mudrakom, jednim od pokretača akcije.

Dom kulture je rekonstruisan pre nekoliko godina, ali je bina ostala nedovršena. Grupi građana se to nije svidelo, te su odlučili 2017. godine da uzmu stvar u svoje ruke. Dve godine posle rezultat je svima vidljiv.

“Sve je bilo nedovršeno. Bina je bila gola. Uradili potpuno novo osvetljenje, kao i nosače i zid sa strane. Takođe smo okrečili čitav dom. Od Mesne zajednice i dobrih ljudi iz sela smo dobili 100.000 dinara, a novac dobijen od opštine za putovanja smo utrošili na sređivanje. Niko od nas nije naplatio svoj rad”

U teoriji, Dom kulture pripada Kulturnom centru iz Inđije, i u teoriji bi ta ustanova trebala da se brine o uređenosti i programu svog ogranka u Sasama. Međutim, u praksi je to malo drugačije.

“Kulturni centar treba da vodi računa o ovome. Saradnja sa njima se svodi na to da su nam dali dozvolu da radimo i to je to. Nikakvu drugu podršku nemamo. Niko iz te ustanove se čak nije ni pojavio na otvaranju iako smo pozvali”

Kako je sve pocelo 🙂

Jos jednom hvala svim ljudima koji su na bilo koji nacin pomogli da zavrsimo ovako veliki projekat, bez Vas ne bismo ostvarili nas san. Hvala svima 🙂

Objavljuje Dom Kulture – Kud "Paja-Zaric" u Utorak, 18. prosinca 2018.

Zahvaljujući klarinetisti Dušanu, koji je ne tražeći naknadu uradio čitav projekat uređenja bina, ušteđeno je oko milion i po dinara.

“Koliko nam je to značilo govori činjenica da su iz jednog pozorišta iz Novog Sada za ovaj projekat tražili 2 miliona dinara. Ovako je sve koštalo 300.000 dinara. Mnogo meštana je učestvovalo. Neko zna da vari, neko da gletuje, neko poznaje elektroniku. I pogledajte šta se dobije kad se meštani slože”

Poznato je da kultura nije pri vrhu prioriteta, te je takav slučaj i sa Domom kulture u Novim Karlovcima koji je potpuno zapostavljen.

“Kada je reč o funkcionisanju doma tokom čitave godine, dovijamo se uz pomoć štapa i kanapa. Nemamo ničiju podršku. Sreća pa imamo ovde prostor za iznajmljivanje od kojeg mesečno inkasiramo nekoliko stotina evra, i sav taj novac ulažemo u rad doma. O tome da neko od nas ima neku naknadu možemo samoda sanjamo. Ali to nam svakako ni ne treba, sve ovo radimo iz ljubavi prema kulturi i našem selu”

(Visited 585 times, 1 visits today)