Kuća prodata zbog tuđeg duga

kuca prodata zbog tudjeg duga

Slobodanu Dimitrijeviću izvršitelji u četvrtak zaplenili vrednu imovinu u Inđiji. Banka povela postupak za imovinu koja je u međuvremenu menjala vlasnike

Sudski izvršitelji su u četvrtak zaplenili kuću u Ulici Branislava Nušića 12 u Inđiji zbog neizmirenih obaveza prema banci, iako sadašnji vlasnik Slobodan Dimitrijević iz Zemuna, treći vlasnik za prethodnih osam godina, nema apsolutno nikakve veze sa ovim dugovanjem. Presuđeno je da se imovina proda po ceni od 15 miliona dinara, kako bi se namirila banka.

Primopredaja imovine u prisustvu policije prošla je bez incidenata. Dimitrijević će, kako najavljuje, dalje pravnim putem nastaviti da se bori da dokaže da je nepravedno ostao bez kuće od oko legalizovanih 400 kvadratnih metara i još toliko u postupku legalizacije.

Do plenidbe je došlo jer je prvi vlasnik Darko Šojić ostao dužan banci oko tri miliona dinara, koja je zbog toga protiv njega pokrenula sudski postupak. Epilog je usledio 2015. godine, kada je kuća promenila i drugog vlasnika, Gorana Rajića iz Sremske Kamenice. Rajić je kuću kupio 2009. godine od Šojića. Ni Rajić, ali ni Dimitrijević, tvrde, nisu ništa znali o sudskom postupku, sve dok pre oko mesec dana nije stigao zaključak iz suda da je za 13. april, odnosno u četvrtak, zakazana prodaja.

Revoltiran što mu se ni krivom ni dužnom, na ovakav način oduzima kuća koju je 2011. godine kupio od Rajića, Dimitrijević ističe da ima regularan ugovor, overen u istom tom sudu, po čijem je rešenju dodeljena banci.

– Nisam imao nikakvu informaciju da se protiv prvog vlasnika, Šojića, kojeg i ne poznajem, vodi bilo kakav postupak u vezi sa kućom i da zbog toga mogu da imam problema – kaže Dimitrijević. – Između mene i Rajića ništa nije bilo sporno, imamo korektan odnos, čak smo i poslovni partneri. Zbog toga nisam žurio da se u katastru uknjižim kao vlasnik. To sam učinio krajem prošle godine, a kao vlasnik sam upisan početkom ove godine.

Saznavši da će ostati bez kuće Dimitrijević se, kaže, žalio, ali to mu nije pomoglo da spreči plenidbu. Dodaje da mu je neshvatljivo da banka prodaje imovinu koja je promenila dva vlasnika.

– Izvršiteljima sam dozvolio da uđu u kuću, čak sam im dao i ključ da ne razvaljuju vrata.

Pokazujući kupoprodajne ugovore, prvi sklopljen 2009. između Darka Šojića i Gorana Rajića, a zatim i onaj iz 2011. sa Dimitrijevićem, Rajićev rođeni brat Dalibor kaže da prilikom ove dve kupoprodaje nije bilo nikakve prevare i da su oba ugovora regularno overena u sudu u Staroj Pazovi.

– Banka, odnosno njihova firma je kao kupac već pokušala da se po nalogu suda uknjiži kao vlasnik sporne kuće, ali im je katastar u Staroj Pazovi taj zahtev odbio – predočava Dalibor Rajić, pokazujući dokumente. – U čitavoj ovoj zavrzlami Dimitrijević je kolateralna žrtva, jer u sudu nisu uvažili činjenicu da je sedam godina pre sudske rasprave kuća prodata.

Kuća procenjena na 15 miliona dinara, a prodata za 6,9 miliona,foto Lj.P.

SUD BEZ ODGOVORA

U OSNOVNOM sudu u Staroj Pazovi u četvrtak nisu mogli ništa da nam kažu u vezi sa ovim slučajem. Na naša pitanja prosleđena mejlom mogu da odgovore “tek kada pregledaju sudski spis”.

Rajić je, kaže, novembra prošle godine tražio da se postupak vrati u pređašnje stanje, ali je sud to odbio. Tvrdi da sud nije uvažio ni kada im je Šojić pokazao ugovor da je kuću prodao Rajiću.

Preuzeto sa: novosti.rs

(Visited 57 times, 1 visits today)