KRISTINA PALANJUK – nova nada slikarstva i umetnosti, tema njene master izložbe oduševiće svakog

Iako su je mnogi odvraćali od toga da krene putem umetnosti, nisu uspeli. Nekoliko godina posle i oni koji su to činili su oduševljeni njenim radovima. Sa talentovanom slikarkom Kristinom Palanjuk razgovarali smo o njenoj slikarskoj karijeri koja traje približno kao što ona ima godina.

Da li je slikarstvo tvoja prva ljubav?

-Jeste. To se oduvek znalo da ću ja upisati Akademiju. Od kada sam progovorila, govorila sam da ću biti umetnik. Oduvek sam volela da crtam i slikam. Mama mi je učiteljica, te u kući imamo mnogo olovaka i bojica pa mi je to bila najbolja zanimacija.

Kako ti danas iz ugla slikarke deluju tvoji rani radovi?

-Ja ih gledam iz psihološkog dela. Čak i žvrljotine analiziram gde se ne prepoznaje šta je šta. Na Akademiji smo imali predmet  Dečija psihologija, te sam naučila kako da gledam na te radove. Deluju mi kao da nisu moji.

Do sada si izlagala na pet izložbi. Kako pamtiš prvu iz Kulturnog centra za Noć muzeja?

-Pamtim je po velikoj tremi i onim velikim poplavama. Zbog njih je odložena jer su bili dani žalosti. Od svih pet najviše pamatim izložbu koju sam radila za master rad. Bila je na otvorenom, i zato što sam izložila i instalacija i zato je bila neobična.

Koju temu si izabrala za master rad?

Master izložba se zvala “Preko sedam gora, preko sedam mora”, a tema su bila izvorne bajke. Ti radovi izgledaju kao spomenici, tj. kao vrata. Treba da reprezentuju vrata koja sugerišu ulaz u trideseto carstvo. Bajke danas nisu ono što su bile. Radovi su uski i visoki, i potencirana je linija vertikale koja predstavlja razvojni put junaka iz bajke.

Master izložba

Redovan si učesnik likovnih kolonija. Kako one izgledaju iz tvog ugla?

-Njihova koncepcija je da se okupe slikari iz različitih krajeva i da se povežu. Traje nekoliko dana, a najčešće se održava u prirodi. Svi budemo dobro raspoloženi i inspirisani.

Odakle ti crpiš inspiraciju za svoje radove?

-Iz svoje okoline, iz prirode i različitih ljudi, ali najviše iz sebe. Radovi su mi introspektivni i zahtevaju gledanje u sebe. Preispitujem svoja tumačenja i sećanja.

Osnovni motiv tvojih poslednjih radova je bilje. Šta to predstavlja?

-Biljka je za mene nešto nežno, lepo i osetljivo. One predstavljaju osećanja, i ona su nešto što su u nama i što može veoma lako da se naruši i povredi. To je nešto dragoceno. Biljke su lekovite, i biram ih na osnovu toga koje bolesti koje leče. BIrala sam ih po sećanju na neke ljude koji  su nas napustili zbog tih  bolesti. To je bila emotivna priča.

Koliko traje proces od momenta kada dobiješ ideju do poslednjeg poteza četkice?

-Može da traje jako dugo. Neke ideje su mi se taložile godina dok nisam krenula da slikam. I sada imam takve koje su u meni dugo. Kada ideja dovoljno sazri, onda krenem da radim ili da ja sazrim i ideja zajedno sa mnom.

Kakvu poruku šalješ radovima?

-Meni svet slikarstva služi da pobegnem iz stvarnosti. Doživljavam ih emotivno.Volela bih da i drugi tako dožive. Nije nužno da se to desi, oni mogu skroz drugačije da tumače moju sliku. Često imaju potrebu da dođu i kažu kako su oni to doživeli. Obožavam da komuniciram sa ljudima o tome i da čujem povratnu informaciju da čujem njihov stav. Oni ih dožive često veselo, dok ja skroz suprotno.

Da li te povratne informacije utiču na tvoj stil?

Trudim se što manje. Upada se u zamku jer može da se upadne u komercijalu ako se previse slušaju drugi ljudi.

Kako ti ocenjujes današnju umetničku scenu u Srbiji i svetu?

Današnje vreme je raznovrsno. Umetnost je svoj vrhunac doživela u renesansi. Dalje nije mogla da napreduje. Posle toga sve je moglo da  bude samo gore. Sada je došla moderna umetnost. Imamo svega, od kiča i šunda, pa sve do kvalitenih radova.

Situacija u Srbiji nije baš najsjanija u mnogim oblastima, a posebno u umetnosti.

Nepovoljna je situacija, ali je nepovoljna i za mnoge druge. Mi smo privilegovani jer možemo da se izolujemo od svega i odemo u svoj svet. Umetnici stvaraju sami sebi uslove da bi radili. Ne biraš je da živiš od nje, već živiš da bi stvarao. Ne razmišljamo toliko o finansijama, iako su one bitne.

(Visited 568 times, 1 visits today)